Nacionalni park Kozara

Planina Kozara okićena rijekama Unom, Sanom, Savom i Vrbasom s pravom nosi naziv „zelena ljepotica“ Krajine. U srcu planine smješten je nacionalni park, koji je uvršten na listu nacionalnih parkova 1967. godine i član je federacije Nacionalnih parkova-EUROPARC.

NP Kozara obuhvata površinu od 3 494 hektara. U sastavu parka nalazi se i posebno lovište sa površinom od 16 000 ha.

Centralnim dijelom planine, na zaravnjenom platou dominira područje Mrakovica, koja predstavlja Memorijalnu zonu izgrađenu 1972. godine u znak sjećanja na borce i narod Potkozarja koji su izgubili život u Drugom svjetskom ratu.

Memorijalna zona se sastoji od muzeja, memorijalnog spomenika i zida na kome su ugravirana imena nastradalih. Na ovom mjestu održavaju se impresioni časovi istorije, uz kazivanje o događajima na Kozari u njenoj velikoj epopeji slobode.

Prelijepi ambijent kozarskih šuma pruža mogućnost za planinarenje, paraglajding, kanjoning, sportsko penjanje i skijanje. Planinske rute traju od 45 minuta do 6 sati.

Skijaška staza na Mrakovici je dužine 800 m, a postoji i mogućnost za noćno skijanje. U funkciji su ski liftovi, a takođe je uređena i staza za djecu.

Više pročitajte na: NP Kozara