Национални парк Козара

Планина Козара окићена ријекама Уном, Саном, Савом и Врбасом с правом носи назив „зелена љепотица“ Крајине. У срцу планине смјештен је национални парк, који је уврштен на листу националних паркова 1967. године и члан је федерације Националних паркова-EUROPARC.

НП Козара обухвата површину од 3 494 хектара. У саставу парка налази се и посебно ловиште са површином од 16 000 ха.

Централним дијелом планине, на заравњеном платоу доминира подручје Мраковица, која представља Меморијалну зону изграђену 1972. године у знак сјећања на борце и народ Поткозарја који су изгубили живот у Другом свјетском рату.

Меморијална зона се састоји од музеја, меморијалног споменика и зида на коме су угравирана имена настрадалих. На овом мјесту одржавају се импресиони часови историје, уз казивање о догађајима на Козари у њеној великој епопеји слободе.

Прелијепи амбијент козарских шума пружа могућност за планинарење, параглајдинг, кањонинг, спортско пењање и скијање. Планинске руте трају од 45 минута до 6 сати.

Скијашка стаза на Мраковици је дужине 800 m, а постоји и могућност за ноћно скијање. У функцији су ски лифтови, а такође је уређена и стаза за дјецу.

Више прочитајте на: НП Козара