Crkve brvnare Prijedor

Crkve brvnare, karakteristične za Potkozarsku regiju. U okolini Prijedora crkve brvnare se nalaze u selima Marićka, Omarska, Busnovi, Jelićka i Rakelići, a crkva u Jelićkoj je proglašena nacionalnim spomenikom. U BiH je od 83 drvene srpske crkve sačuvano svega tridesetak. Riječ je o crkvama brvnarama koje su po izgledu skromne građevine, skrivene u gustim hrastovim šumama, gajevima i lugovima.
Crkva brvnara u Marićkoj je posvećena Svetom proroku Iliji i nalazi se oko 20-ak km od Prijedora. Na osnovu urezanog natpisa iznad zapadnih vrata, gdje se pominje 1870. godina, nije jasno da li je to godina izgradnje crkve ili neke od njenih obnova. Na tavanu ove crkve nađene su carske dveri, na kojima je urezan datum 30. juli 1753. godine, koji bi se mogao odnositi na crkvu koja je na istom mjestu bila prije ove crkve brvnare. Crkvu je radio Teodor Čanak. Velika sanacija crkve vršena je 1938. godine. Oltarski prostor ostao je isti od 1938. godine i rađen je po ugledu na oltarske pregrade u ruskim crkvama, a ikone na ikonostasu je uradio ruski slikar Pavle Žitecki. Crkva brvnara u Marićkoj pripada parohiji Marićka i obuhvata područje Donje, Srednje i Gornje Marićke, te Krivaju. Za Ilindan kod crkve se održava veliki narodni zbor. U neposrednoj blizini crkve nalazi se stari hrast, za koga stručnjaci smatraju da je star oko 600 godina. Crkva brvnara u Marićkoj je u oktobru 2010. godine proglašena nacionalnim somenikom.
Crkva vaznesenja gospoda Isusa Hrista iz Omarske
Prema oskudnim podacima, na ovom mjestu je najvjerovatnije poslojala stara crkva brvnara, građena oko 1893. godine. Istorijske okolnosti nisu dozovljavale gradnju sve do 1920. godine, a na osnovu arhivskih dokumenata zna se da je gradnja trajala dvije godine , kao i to da je 1922. godine osvećena. Danas se bitno ne razlikuje od one izvorne iz 1922. godine. U crkvi se nalazi nekoliko crkvenih relikvija i pokretnih ikona, ramljenih i rađenih u tehnici ulja na platnu. Među njima se izdvaja plaštanica, djelo umjetnika iz 19. vijeka, ikona Sveta Tri Jerarha priložena crkvi 1899. godine, te ikona Svetog Save, priložena 1935. godine. Tokom 2013. godine urađen je novi ikonostas i potpuna sanacija enterijera crkve.
Crkva brvnara u Busnovima posvećena je Vaznasenju Gospodnjem. Tačno vrijeme gradnje se ne zna jer bi 1870. godina, koja se nalazi urezana iznad ulaznih vrata, mogla biti godina gradnje ili jedne od brojnih obnova. Sigurno je da je glavni majstor bio Simo Stojić iz Busnova. Po širokoj zaravni, gdje se nalazi, u narodu je poznatija kao crkva Spasovica. Drvene grede su izvorno bile položene na zemlju, a u jednoj značajnijoj sanaciji, 1924. godine, podignute su na kameni podzid. Velika obnova i sanacija crkve izvršena je u periodu od 1994.-1995. godine. Urađen je novi ikonostas kojeg je oslikao akademski slikar iz Banjaluke, Ljubomir Gajić. Crkva brvnara u Busnovima pripada parohiji Busnovi koju čine sela Busnovi, Tomašica i dio Krivaje. Pred crkvom se za Preobraženje održava veliki narodni zbor. U Busnovima je rođen i kršten sadašnji Episkom banjalučki Jefrem.
Crkva brvnara u Jelićkoj posvećena je prenosu moštiju Svetog Oca Nikolaja. Na osnovu natpisa, urezanog iznad zapadnih vrata, podignuta je 1841. godine, a njen graditelj je bio Jovo Čanak iz Prijedora. Prema legendi crkva je prvobitno bila izgrađena na lijevoj obali rijeke Gomjenice, a onda, zbog bolje sigurnosti, tokom jedne noći rastavljena i prenešena na današnju lokaciju. Godine 1890. crkva je podignuta od zemlje i dobila je kameni temelj. Zbog dotrajalosti drvenog krova stare crkve brvnare, 1978. godine urađen je novi pokrov. Detaljna sanacija enterijera izvršena je 2010. godine kad je, između ostalog, urađen novi ikonostas, ikone restaurirane, te obnovljena manja galerija za hor. Pored stare srkve brvnare, u periodu od 1965. do 1991. godine, izgrađena je nova crkva posvećena istom svetitelju. Parohiju Jelićka čine Jelićka, Gradina, Slavićka, Niševići i Radosavska. Crkva brvnara u Jelićkoj je u maju 2005. godine proglašena nacionalnim spomenikom.

Crkva Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista u Rakelićima izgrađena je na mjestu koje se nekad zvalo Zborište. Prije nje na ovom mjestu bila je manja crkva-čarda sa okolnim grobljem, srušena u prvoj polovini 19. vijeka. Crkva je, nakon dugo godina gradnje izgrađena i osveštana 1856. godine, a posvećena je Svetom Vaznesenju Gospodnjem. Sagradili su je majstori iz Prijedora, o čemu govori urezana godina 1856. i incijali M.Č. na srednjim brvnima. Današnja crkva brvnara, za razliku od prvobitne iz sredine 19. vijeka, ima temeljni zid visok oko pola metra. Postoje dva ulaza u crkvu, jedan na južnoj, a drugi, glavni, na zapadnoj strani. Ikonostas je iz vremena podizanja crkve sa ikonoma koje su radili mastori iz Kostajnice. U crkvi se nalazi nekoliko crkvenih relikvija iz Jerusalima među kojima se ističe Jerusalimska ikona. Pored stare crkve brvnare u Rakelićima je 1986. godine podignuta nova crkva posvećena Svetoj Trojici.