Avantura u NP „Sutjeska“

BICIKLIZAM

Vožnja biciklom pogotovo po seoskim i šumskim putevima gdje nema uticaja loših spoljašnjih faktora,  jedan je od najefikasnijih načina vježbanja koji postoje.

U NP “Sutjeska” nalazi se Turistički info centar gdje je moguće iznajmiti bicikla i voziti se uređenim stazama  kroz prirodu, a dužina staze je 48km.

Staza 1: Tjentište – Milin klade – Hrčavka – Donje bare – Hrčavka – Dobri Do, Ljubin grob – Crno jezero – Stari katun, Videž – Zavidež – Džefer potok – Orlovačko jezero.

Asocijacija mladih oformila je sekciju koja se bavi brdskim biciklizmom. Njihove preporuke su rekreativne biciklističke staze (oko 50km):

Staza 1: Foča-Bunovi,

Staza 2: Foča-Biokovi,

Staza 3: Foča-Bunovi-Biokovi.

PLANINARENjE

Za planinare i ljubitelje prirode koji žele upoznati ljepote Zelengore, Maglića, Volujaka, Bioča, Vučeva, Ljubišnje, Perućice, kanjona Tare, i još mnogo toga što nudi ovo područje,Planinarsko drustvo Zelengora organizuje prikladne programe. Planinarsko društvo u sklopu svojih akcija sa profesionalnim vodičima i iskusnim planinarima nudi i jednodnevne uspone i izlete,kao što su:

– jednodnevni uspon na vrh Ljubišnje (2238mn/v), uspon na Radovinu i uspon na vrh   Obzira,

– Vidovdanski uspon na Maglić (2386mn/v) je svakako najmasovnija i najatraktivnija planinarska akcija koja se sporovodi na prostoru BiH. Sam uspon traje tri do četri sata,

– jednodnevni izlet prašumom Perućicom (1670mn/v) kao i obilazak vodopada Skakavac,

– jednodnevne i dvodnevne izlete po  prelijepim predjelima planine Zelengore   (2.015mn/v), uspon na Uglješin vrh, Košutu, Videž, kao i obilazak jezera (Crno,  Bijelo, Orlovačko i dr),

– jednodnevni uspon na Lelije (2032 mn/v),

-obilazak prirodnog fenomena Pješčane piramide,

KANjONING

Kanjoning je jedan od najmlađih ekstremnih sportova. To je kombinacija pješačenja kroz vodu i brzake, spuštanje niz uže, slobodnog penjanja, skokova u vodu, plivanja i alpinizma. Osnovnu opremu čine nepromočivo odijelo, zaštitna kaciga, prsluk za spasavanje, penjačko uže  itd.

Kanjon Hrčavke nalazi se na prostoru NP “Sutjeska”, dug je 13 km, trajanje ture je od 5-6h, a težina ture spada u srednje zahtjevnu.

Nakon kratkog brifinga sa iskusnim vodičima kreće se u nezaboravnu avanturu koja uključuje: kupanje, skakanje sa stijene, provlačenje kroz uzane prolaze (na nekim mjestima do 1 m širine), ronjenje itd. Kanjon se odlikuje mnogobrojnim kaskadama i vodopadima.

www.npsutjeska.net