Mapa

Filter od

Foča

Područje fočanske opštine krase visoki planinski masivi koji pripadaju planinskom vijencu Dinarida: Maglić, Zelengora, Vučevo, Volujak, Bioč, Ljubišnja. Pravi su izazov za planinare, alpiniste, rekreativce i sve ljubitelje prirode.

Nacionalni park “Sutjeska“ je najstarji nacionalni park u BiH površine 16052 ha. Osnovan je 1962. godine, a član je i Evropske federacije parkova EUROPARK. Zahvaljujući izvanrednim prirodnim vrijednostima i njihovoj očuvanosti, NP Sutjeska je od 2000. godine uvršten u II kategoriju IUCN (Odjel za zaštitu prirode i prirodnih dobara).

Na području Foče nalazi se 17 rijeka i rječica koje svojim kanjonima,bistrinom i brzinom vode privlače brojne posjetioce, kako izletnike i ljubitelje raftinga,kanjoninga ,kajakaštva ,tako i sportske ribolovce , rekreativce i ostale ljubitelje prirode.

Sedam glečerskih jezera koja su, zbog izuzetne ljepote i glacijalnog porijekla dobila naziv “gorske oči ” krase jednu od najlješpih planina dinarskog sistema –Zelengoru. To su : Orlovačko,Štirinsko, Kotlaničko,Donje i Gornje bare,Crno i Bijelo jezero.Borilovačko je jedino vještačko jezero na Zelengori.

www.focaravajuce.org