Nacionalni park Sutjeska

Park obuhvata površinu od 17.250 ha, od čega je više od polovine pokriveno šumama, a ostali dio čine pašnjaci, golet i planinska jezera.

Zatvaraju ga sa istoka Pivska planina (1.775 m) i rijeka Piva do Šćepan-polja, a dalje tok Drine do ušća rijeke Sutjeske, zapadno je masiv Zelengore (2.014 m), povezan sa Lelijom (2.032 m), jugoistočno Maglić (2.386 m), Volujak (2.337 m) i Bioč u Republici Crnoj Gori (2.397m). Ovim predjelom protiče Sutjeska sa više pritoka. Najatraktivnije područje parka je prašuma Perućica (1.291 ha), jedinstvena u Evropi.

Proglašen je nacionalnim parkom 1962. godine. Posebno se ističu prelijepa planinska jezera glacijalnog porijekla, koja su zbog svoje ljepote i atraktivnosti izuzetan turistički motiv ovog predjela, a poznata su još i kao „gorske oči“.

NP Sutjeska gazduje bogatim lovište na površini od 53 240 ha.

Na ovom izuzetnom području, pored prirodnih ljepota, postoje brojni materijalni i istorijski dokazi koji na sebi svojstven način prikazuju istoriju, način življenja i tradiciju ovog kraja.
Veliko bogatstvo koje datira od prije 700 godina jesu nadgrobni spomenici, odnosno stećci, koji će znakovima isklesanim na njima, ispričati Vam svoju priču.
Narod ovog podneblja se bavio stočarstvom o čemu svjedoče katuni-ljetna stočarska naselja. I dan danas stočari ovog kraja, po vjekovnoj tradiciji izgone i čuvaju stoku u vrijeme ljetnog perioda.
Iz novije istorije svojom osobenošću dominira spomenik iz Drugog svjetskog rata koji priča svoju priču-o Bici na Sutjesci i svjedoči o patnjama i stradanju naroda ovog kraja. Spomenik je smješten u memorijalnom kompleksu Tjentište u kome posjetioci mogu obići spomen sobu „Bitke na Sutjesci“ (1943) čiju unutrašnjost krase zidne freske.

Kako stići
– Do NP Sutjeska stiže se magistralnim putnim pravcem Beograd-Višegrad-Foča-Tjentište-Trebinje-Dubrovnik. Centralni dio parka je udaljen od grada Foča cca 20 km.

Šta obići
– kanjon Tare (prvi po dubini u Evropi, drugi u Svijetu)
– vodopad Skakavac, 75m
jezera “Gorske oči”
– planina Maglić, najviši vrh BiH (2386m)
prašuma Perućica
Zemljane piramide

Aktivan odmor
– planinarenje,
– rafting,
– splavarenje,
– pješačenje,
– hajking

Kultura i manifestacije
– Veliko bogatstvo koje datira od prije 700 godina jesu nadgrobni spomenici- stećci, zatim katuni-ljetna stočarska naselja. I danas stočari ovog kraja, po vjekovnoj tradiciji izgone i čuvaju stoku u vrijeme ljetnog perioda.
– Vidovdanski pohod na Maglić i jezera Zelengore,
– Obilježavanje Dana Europark-a
– Obilježavanja Dana bitke na Sutjesci
– Jezera Zelengore
– Auto-moto reli Sutjeska

-Ok fest – muzički festival – središte prijateljstva, zabave , kreativnosti i mladosti OK Fest

Flora i fauna
– preko 2.600 vrsta vaskularnih biljaka, sa velikim procentom endemičnih i rijetkih vrsta,
– 100 vrsta jestivih gljiva, kao i veliki broj vrsta sa Crvene liste, tj. rijetkih, ugroženih i osjetljivih,
– 114 vrsta ptica.

Više pročitajte na: NP Sutjeska