Авантура у НП „Сутјеска“

БИЦИКЛИЗАМ

Вожња бициклом поготово по сеоским и шумским путевима гдје нема утицаја лоших спољашњих фактора,  један је од најефикаснијих начина вјежбања који постоје.

У НП “Сутјеска” налази се Туристички инфо центар гдје је могуће изнајмити бицикла и возити се уређеним стазама  кроз природу, а дужина стазе је 48км.

Стаза 1: Тјентиште – Милин кладе – Хрчавка – Доње баре – Хрчавка – Добри До, Љубин гроб – Црно језеро – Стари катун, Видеж – Завидеж – Џефер поток – Орловачко језеро.

Асоцијација младих оформила је секцију која се бави брдским бициклизмом. Њихове препоруке су рекреативне бициклистичке стазе (око 50км):

Стаза 1: Фоча-Бунови,

Стаза 2: Фоча-Биокови,

Стаза 3: Фоча-Бунови-Биокови.

ПЛАНИНАРЕЊЕ

За планинаре и љубитеље природе који желе упознати љепоте Зеленгоре, Маглића, Волујака, Биоча, Вучева, Љубишње, Перућице, кањона Таре, и још много тога што нуди ово подручје,Планинарско друство Зеленгора организује прикладне програме. Планинарско друштво у склопу својих акција са професионалним водичима и искусним планинарима нуди и једнодневне успоне и излете,као што су:

– једнодневни успон на врх Љубишње (2238мн/в), успон на Радовину и успон на врх   Обзира,

– Видовдански успон на Маглић (2386мн/в) је свакако најмасовнија и најатрактивнија планинарска акција која се спороводи на простору БиХ. Сам успон траје три до четри сата,

– једнодневни излет прашумом Перућицом (1670мн/в) као и обилазак водопада Скакавац,

– једнодневне и дводневне излете по  прелијепим предјелима планине Зеленгоре   (2.015мн/в), успон на Угљешин врх, Кошуту, Видеж, као и обилазак језера (Црно,  Бијело, Орловачко и др),

– једнодневни успон на Лелије (2032 мн/в),

-обилазак природног феномена Пјешчане пирамиде,

КАЊОНИНГ

Кањонинг је један од најмлађих екстремних спортова. То је комбинација пјешачења кроз воду и брзаке, спуштање низ уже, слободног пењања, скокова у воду, пливања и алпинизма. Основну опрему чине непромочиво одијело, заштитна кацига, прслук за спасавање, пењачко уже  итд.

Кањон Хрчавке налази се на простору НП “Сутјеска”, дуг је 13 км, трајање туре је од 5-6х, а тежина туре спада у средње захтјевну.

Након кратког брифинга са искусним водичима креће се у незаборавну авантуру која укључује: купање, скакање са стијене, провлачење кроз узане пролазе (на неким мјестима до 1 м ширине), роњење итд. Кањон се одликује многобројним каскадама и водопадима.

www.npsutjeska.net