Prašuma Perućica

Najveći i najvrjedniji biser u nizu Nacionalnog parka Sutjeska je prašuma Perućica. Obuhvata cijelo slivno područje istoimene rječice koja protiče njenim središnjim dijelom. Površina ovog rezervata je oko 1230 ha.

Ovalnog je oblika sa prirodnim padom oko 980 metara. Nadmorska visina gornjeg dijela zaštićene zone je 1648 m (Prijevor), a najniža 668 m (ušće Perućkog potoka u Sutjesku). Dužina joj je 6 km, a širina do 3,5 km.

Danas se ubraja u najveći očuvani prašumski rezervat u Evropi. U njoj se sreću najljepši primjerci bukve, smrče, jele i bezbroj vrsta prašumskog bilja.
Starost ovih stabala je i do nekoliko vijekova, a visina do 50-60 m. Na ostacima oborenih stabala niče novi život koji produžava život ovih vrsta.
Čovjekova ljubav prema iskonskim, prirodnim ljepotama i vrijednostima je nadjačala ekonomsko-komercijalnu pobudu i sačuvala za sva vremena, na zadovoljstvo svih ljubitelja netaknute prirode. U rezervatu nije dozvoljena ni sječa bolesnih stabala koja se sruše od posljedica prirodnih nepogoda (usov, vjetrolom, grom i dr.)

U samom srcu prašume je vodopad Skakavac visok 75 metara, zasigurno jedan od najatraktivnijih prirodnih fenomena.
Nezaboravan je pogled na Vodopad sa Vidikovca (Dragoš Sedlo), prizor koji plijeni i predstavlja prepoznatljiv znak ovog krajolika.