Прашума Перућица

Највећи и најврједнији бисер у низу Националног парка Сутјеска је прашума Перућица. Обухвата цијело сливно подручје истоимене рјечице која протиче њеним средишњим дијелом. Површина овог резервата је око 1230 ха.

Овалног је облика са природним падом око 980 метара. Надморска висина горњег дијела заштићене зоне је 1648 м (Пријевор), а најнижа 668 м (ушће Перућког потока у Сутјеску). Дужина јој је 6 км, а ширина до 3,5 км.

Данас се убраја у највећи очувани прашумски резерват у Европи. У њој се срећу најљепши примјерци букве, смрче, јеле и безброј врста прашумског биља.
Старост ових стабала је и до неколико вијекова, а висина до 50-60 м. На остацима оборених стабала ниче нови живот који продужава живот ових врста.
Човјекова љубав према исконским, природним љепотама и вриједностима је надјачала економско-комерцијалну побуду и сачувала за сва времена, на задовољство свих љубитеља нетакнуте природе. У резервату није дозвољена ни сјеча болесних стабала која се сруше од посљедица природних непогода (усов, вјетролом, гром и др.)

У самом срцу прашуме је водопад Скакавац висок 75 метара, засигурно један од најатрактивнијих природних феномена.
Незабораван је поглед на Водопад са Видиковца (Драгош Седло), призор који плијени и представља препознатљив знак овог крајолика.