Посебно ловиште Зеленгора

Посебним ловиштем “Зеленгора” управља Национални парк “Сутјеска” и простире се на једном од најатрактивнијих
дијелова Босне и Херцеговине. Укупна површина ловишта је 53.240 hа. Надморска висина на којој се простире ловиште креће се од 464 m до 2.386 m на планини Маглић. Преовлађујући облици рељефа су брдски, брдско-планински и изразито планински предјели, па је и тип ловишта планински.
Основне врсте којима се газдује у ловишту “Зеленгора“ су: дивокоза, срна, медвјед, велики тетријеб, љештарка, јаребица, камењарка, дивља свиња, зец, дивљи голуб, шљуке. Стално заштићена дивљач су: орлови, соколови, шкањци, сове,вјеверица, видра. Незаштићена дивљач је: вук, лисица, куна, дивља мачка, јазавац.
По цијелој површини ловишта распоређени су објекти, ловно-узгојни као што су хранилишта за преживаре – 42; хранилишта за сваштоједе -5; солила -138; појилишта – 10; као и ловно-технички објекти као што су затворене чеке – 5 (Казани, Равно Борје, Отеша, Сирова Гора, Ставровача); отворене чеке – 10 и високи засједи – 15. Ловачке колибе:
– Ловачка колиба на локалитету Елез бара; удаљеност од Тјентишта 60 km (налази се на путном правцу Сарајево-Калиновик-
Гацко – преко Зеленгоре); тип објекта је брванара и располаже с четири лежаја (1/4 соба)
Ловачке куће:
– Ловачка кућа на локалитету Доње Баре; удаљеност од Тјентишта је 20 km (макадамски пут); тип објекта је брванара
ирасполаже са 5 лежајева распоређених у двије двокреветне собе и једним лежајем у кухињи, кухињом, дневним боравком
и купатилом.
– Ловачка кућа на локалитету Богуновац; удаљеност од Тјентишта је 35 km (макадамски пут, на путном правцу Фоча- Миљевина-Сарајево, удаљеност од Миљевине 20 km у правцу Зеленгоре); тип објекта је брванара и располаже са 5 лежајева распоређених у двије двокреветне собе и једним лежајем у кухињи, дневним боравком и кухињом и купатилом.
– Ловачка кућа на локалитету Орловачког језера; удаљеност од Тјентишта је 50 km (25 km асфалтног и 25 km макадамског пута који се на превоју Чемерно одваја макадамским путем десно), тип објекта је брванара и располаже са 5 лежајева распоређених у двије двокреветне собе и једним лежајем у кухињи, дневним боравком и кухињом и купатилом.
Ловачки дом:
Ловачки дом налази се на локалитету Добре воде, удаљеност од Тјентишта је 45 km; дом располаже са седам лежајева
распоређених у двије трокреветне и једној једнокреветној соби (2/3; 1/1), дневним боравком и кухињом, купатилом.
Удаљеност: Фоча-Тјентиште је 27 km.
Контакт:
Национални парк “Сутјеска” Тјентиште

Тел: +387 (0)58 233 102

e-mail: sutjeska@teol.net

web: npsutjeska.net