Национални парк Сутјеска

Парк обухвата површину од 17.250 ha, од чега је више од половине покривено шумама, а остали дио чине пашњаци, голет и планинска језера.

Затварају га са истока Пивска планина (1.775 m) и ријека Пива до Шћепан-поља, а даље ток Дрине до ушћа ријеке Сутјеске, западно је масив Зеленгоре (2.014 m), повезан са Лелијом (2.032 m), југоисточно Маглић (2.386 m), Волујак (2.337 м) и Биоч у Републици Црној Гори (2.397m). Овим предјелом протиче Сутјеска са више притока. Најатрактивније подручје парка је прашума Перућица (1.291 ha), јединствена у Европи.

Проглашен је националним парком 1962. године. Посебно се истичу прелијепа планинска језера глацијалног поријекла, која су због своје љепоте и атрактивности изузетан туристички мотив овог предјела, а позната су још и као „горске очи“.

НП Сутјеска газдује богатим ловиште на површини од 53 240 hа.

На овом изузетном подручју, поред природних љепота, постоје бројни материјални и историјски докази који на себи својствен начин приказују историју, начин живљења и традицију овог краја.
Велико богатство које датира од прије 700 година јесу надгробни споменици, односно стећци, који ће знаковима исклесаним на њима, испричати Вам своју причу.
Народ овог поднебља се бавио сточарством о чему свједоче катуни-љетна сточарска насеља. И дан данас сточари овог краја, по вјековној традицији изгоне и чувају стоку у вријеме љетног периода.
Из новије историје својом особеношћу доминира споменик из Другог свјетског рата који прича своју причу-о Бици на Сутјесци и свједочи о патњама и страдању народа овог краја. Споменик је смјештен у меморијалном комплексу Тјентиште у коме посјетиоци могу обићи спомен собу „Битке на Сутјесци“ (1943) чију унутрашњост красе зидне фреске.

Како стићи
– До НП Сутјеска стиже се магистралним путним правцем Београд-Вишеград-Фоча-Тјентиште-Требиње-Дубровник. Централни дио парка је удаљен од града Фоча cca 20 km.

Шта обићи
– кањон Таре (први по дубини у Европи, други у Свијету)
– водопад Скакавац, 75м
језера “Горске очи”
– планина Маглић, највиши врх БиХ (2386м)
прашума Перућица
Земљане пирамиде

Активан одмор
– планинарење,
– рафтинг,
– сплаварење,
– пјешачење,
– хајкинг

Култура и манифестације
– Велико богатство које датира од прије 700 година јесу надгробни споменици- стећци, затим катуни-љетна сточарска насеља. И данас сточари овог краја, по вјековној традицији изгоне и чувају стоку у вријеме љетног периода.
– Видовдански поход на Маглић и језера Зеленгоре,
– Обиљежавање Дана Еуропарк-а
– Обиљежавања Дана битке на Сутјесци
– Језера Зеленгоре
– Ауто-мото рели Сутјеска

-Ок фест – музички фестивал – средиште пријатељства, забаве , креативности и младости ОК Фест

Флора и фауна
– преко 2.600 врста васкуларних биљака, са великим процентом ендемичних и ријетких врста,
– 100 врста јестивих гљива, као и велики број врста са Црвене листе, тј. ријетких, угрожених и осјетљивих,
– 114 врста птица.

Више прочитајте на: НП Сутјеска