Jezera Zelengore – Gorske oči

Voda je izvor života, oplemenjuje prirodu upotpunjujući njenu čistu ljepotu. Posebnu draž Zelengori daju njene „gorske oči“ – bistra glacijalna jezera, smještena u samim podnožjima njenih vrhovaOva jezera su pravi biseri rasuti božjom rukom i kao takva predstavljaju pravi raj za istinske ljubitelje prirode. Prirodno okruženje jezera je netaknuta priroda koja daje veličanstven okvir prizoru čiste vode. Ovakav prizor u današnje vrijeme je veoma teško pronaći – te čarobne slike jezera, okrunjenih veličanstvenim planinama i divljom prirodom.


Orlovačko jezero
Glacijalno jezero na nadmorskoj visini od 1500m, smješteno između vrhova Ljeljena (1765m), Orlovca (1965m) i Stoga (821m). Dužina jezera je oko 250m, širina oko 120m i dubina do 4 m. U jezeru žive potočna pastrmka, jezerska zlatovčica i ubačena kalifornijska pastrmka.
Donje bare
Nalazi se u podnožju sjeveroistočne strane Trnovice sa vrhom Planinica (1722m). Na sjeveroistočnoj strani jezera se prostiru planinske livade u čijim su udubljenjima grupisane male bare bogate barskom florom. Jezero je na oko1500m nadmorske visine, dugo 200m, široko 140m, sa najvećom dubinom 4m. Jezero prima izvorsku vodu s više strana, a između ostalog i sa jednog od najvećih izvora koji se nalaze na zapadnoj strani. Voda iz jezera otiče podzemnim kanalima.
Gornje Bare
Ovo jezero smjestilo se na istočnim padinama Uglješina vrha (1858m), planinskog masiva Tovarnice, između vrhova Dobre (1795m) i Planinice (1722m). Jezero je udaljeno oko 2km vazdušne linije od Donjih bara na nadmorskoj visini od 1550m. Veći dio jezera je obrastao barskom florom.
Crno jezero
Nalazi se u pješčarskoj kotlini sjevero-zapadnih padina Zelengore, ispod Vrbničkih Koliba (1622m), na nadmorskoj visini od 1450m. Kotlina jezera je jajolikog oblika, a dužina je 80m, sa dobinom od 1-1,5m. Obala jezera je močvarna, crni humus pokriva ne samo obalu već i dno, pa je zbog toga dobilo i ime. Sa sjevero-zapada se spuštaju strane Orlovače obrasle smrčom, a na jugoistočnoj strani je bukova šuma, koja dopire skroz do jezera.
Bijelo jezero
U šumovitom kraju sjeverozapadnih padina Zelengore smjestilo se Bijelo jezero, okruženo vrhovima planine Orlovače (1960m) i masivom Trebove sa visovima, na nadmorskj visini od 1417m. Jezero je okruglog oblika sa prečnikom oko 400m i maksimalne dubine 4m. Na dnu jezera je pločasto bijelo kamenje sa pijeskom, a sa jugoistočne strane u jezeru se nalazi izvor. Na sjevernoj strani iz jezera voda otiče jarkom u obliku malog potočića.
Štirinsko jezero
Najveće jezero na Zelengori, vrlo plitko i ne zamrzava se do dna. Jezero se nalazi na visini 1677m. Dužina jezera je 600m, širina 350m, sa najvećom dubinom oko 2,5m. Obale jezera su blagog nagiba, pokrivene žućkasto-sivim pijeskom, izlizanim kamenjem i obrasle su širokim pojasom vodene trave u kojoj se legu divlje patke. Jezero se nalazi ispod sjeveroistočnih ogrnaka Durmoskih planina, između visova Klek (1810m) i Osredak (1832m).
Kotlaničko jezero
Nalazi se na nadmorskoj visini od 1514m, udaljeno oko 4km južno od Štirinskog jezera. Kotlaničko jezero leži između Dumosa (1879m), Prutače (1813m), Kleka (1810m) i Zimovače (1783m). Dužina jezera je 300m a širina 80-120m. U južnom dijelu jezera, ispod stijena kod velikog kamena, uvire u krastnu jamu i po pricanju starosjedioca javlja se u vidu izvora oko 5km južnije u mjestu Pridvorica. Jezero je kruškastog oblika, a najveća dubina je blizu 7m. Voda ima prirodno zelenkastu boju smaragda, koju dobija od refleksa biljaka, koje pokrivaju gotovo cijelo jezero.
Borilovačko jezero
Borilovačko, odnosno Jugovo jezero je jedino vještačko jezero na Zelengori. Okruženo je vrhovima Kalelija i Stog. Dugo je oko 250 m i široko oko 100 m. Nalazi se na oko 1450 m nadmorske visine. Jezero se svake godine poribljava kalifornijskom pastrmkom. Udaljeno je od Čemerna 24 km i do jezera vodi makadamski put.
Kladopoljsko jezero
Nalazi se na Kladovu Polju, u prelijepom kanjonu. Okružuju ga Muravska strana (1602m) i Planinica (1583m). U jezero se uliva veliki broj potoka tokom cijele godine. Voda iz jezera ističe u vidu potoka i ponire. Čudan naziv jezera potiče od velikog broja trupaca (klada) koje se nalaze na samom dnu jezeru. Ne zna se tačno odakle su klade jer u okolini jezera ne postoji šuma.