Фоча

Подручје фочанске општине красе високи планински масиви који припадају планинском вијенцу Динарида: Маглић, Зеленгора, Вучево, Волујак, Биоч, Љубишња. Прави су изазов за планинаре, алпинисте, рекреативце и све љубитеље природе.

Национални парк “Сутјеска“ је најстарји национални парк у БиХ површине 16052 ha. Основан је 1962. године, а члан је и Европске федерације паркова ЕУРОПАРК. Захваљујући изванредним природним вриједностима и њиховој очуваности, НП Сутјеска је од 2000. године уврштен у II категорију IUCN (Одјел за заштиту природе и природних добара).

На подручју Фоче налази се 17 ријека и рјечица које својим кањонима,бистрином и брзином воде привлаче бројне посјетиоце, како излетнике и љубитеље рафтинга,кањонинга ,кајакаштва ,тако и спортске риболовце , рекреативце и остале љубитеље природе.

Седам глечерских језера која су, због изузетне љепоте и глацијалног поријекла добила назив “горске очи ” красе једну од најљешпих планина динарског система –Зеленгору. То су : Орловачко,Штиринско, Котланичко,Доње и Горње баре,Црно и Бијело језеро.Бориловачко је једино вјештачко језеро на Зеленгори.

www.focaravajuce.org