Crkva Svetog Georgija -Vjenčac Nevesinje

Crkva brvnara, posvećena Sv.Georgiju nalazi se na lokalitetu Vjenčaca, srednjovjekovnog grada koji se nalazi na dominatnoj poziciji iznad Nevesinja. Pretpostavlja se da je u srednjem vijeku na ovome lokalitetu takođe postojala crkva.
Bratstvo Šipovac, koje djeluje i kroz registrovano Udruženje „Šipovci“, dobilo je saglasnost i blagoslov Episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog G. Grigorija da budu zadužbinari crkve posvećene Svetom Georgiju, u okviru ovog srednjovjekovnog grada. Inače, Šipovci potiču iz Nevesinja, pa su zadužbinarsko zdanje posvetili Nevesinju i nevesinjskom narodu, gdje mnoge porodice, kao i oni, proslavljaju krsnu slavu – svetog Georgija. Crkva je osvještana 9.avgusta 2015.godine.
Moderan projekat crkve Svetog velikomučenika Georgija u potpunosti je autentičan i po izgledu i po lokaciji, a opet s druge strane isti je u duhu je i u skladu sa tradicijom Srpske Pravoslavne Crkve. Jedinstven stil crkve-brvnare koja se nalazi na kaskadnim platformama sa vodenim površinama, vidikovcem i dodatnim uslužnim objektom.