Banja Luka

Banja Luka, najveći grad Republike Srpske, zbog svojih parkova i mnogobrojnih aleja s ponosom nosi naziv „Grad zelenila“.

Činjenicu da je Banja Luka univerzitetski centar Republike Srpske, potvrđuje i veliki broj mladih koji se užurbano kreće prema mnogobrojnim obrazovnim institucijama. Omiljeno dnevno okupljalište mladih je tzv. „Parkić“,odnosno ulica zatvorena za saobraćaj, sa klupama i kafićima koja se proteže od zgrade „Adminisrativne službe grada Banja Luka“ do Narodnog pozorišta republike Srpske. Šetnjom kroz Parkić mogu se vidjeti biseri arhitekture: Hram Hrista Spasitelja, Banski dvor i Palata Republike.Takođe se može posjetiti i spomenik bana Svetislava Tise Milosavljevića, za vrijeme čije vladavine su sva ova zdanja i izgrađena.

Uz mladost uvijek ide i ljubav, a svi Banjalučani, kao i oni koji su Banju Luku posjetili zaljubljeni su u predivnu rijeku Vrbas.Zelena ljepotica je u gornjem toku plahovita i pruža mogućnost za avanturu(rafting, kajaking…), dok se u centru grada smiruje možda i nesvjesno uvažavajući kulturne objekte i navike stanovnika grada.

Sa smirajem dana počinju svakodnevni koncerti u Banskom dvoru i Muzičkom paviljonu, pozorišne predstave u Narodnom pozorištu,a u ljetnom periodu i tvrđava Kastel postane velika pozornica.

Prilikom posjete Banjoj Luci neizostavno je probati gastronomske specijalitete sa menija banjalučkih restorana. Posebno se izdvajaju tradicionalne ljevuše, razne pite, dobra pečenja, ali gastronomska tura se nikako ne može završiti bez „kralja“ ove kuhinje – banjalučkog ćevapa, koji se služi u karakterističnim sočnim lepinjama. Svo ovo uživanje u hrani treba početi sa dobrom „krajiškom kapljicom“ – šljivovicom, a nakon jela dolazi poznato banjalučko pivo.

Svi su pozvani i dobrodošli u Banju Luku, grad zelenila, mladosti, kulture i avanture!