Gospodska ulica

Naziv ulice datira iz 1878. godine kada je trgovac Toma Radulović, na svoju trgovinu stavio naziv Gospodska ulica. To nezvanično ime se najčešće koristi, uprkos zvaničnom koje se više puta mijenjalo. Razlog što Gospodska ulica odstupa od pravolinijeske šeme ulica je uzrokovan terenom, odnosno Muslinom barom i Pirijinom baštom, koje su se tu nalazile devedesetih godina 19. vijeka.

Markirajući objekti Gospodske ulice bili su objekti – Albanija, izgrađena 1862. godine i drugi na mjestu današnje zgrade Gradske uprave. Zgrada Albanija je srušena 1957. godine radi izgradnje današnjeg nebodera. Nasuprot je izgrađena poslovno-stambena zgrada Titanik, koja je srušena u zemljotresu, a sada se tu nalazi robna kuća Boska.
Između dvije zgrade koje su odredile pravac Gospodske ulice izgrađen je niz objekata, pretežno namjenjenih trgovini. Pored jednostavnih i skromnih objekata, tu su bili i oni izgrađeni u stilu neorenesanse i secesije. Prostorne, ambijentalne, urbanističke i arhitektonske odlike Gospodske ulice predstavljaju vrijednu spomeničku cjelinu u kojoj su sadržana svjedočanstva nastajanja jednog dijela Banjaluke.
U zgradi trgovca Masleše 1906. godine rođen je njegov sin, revolucionar Veselin Masleša, čije ime ulica nosi od završetka drugog svjetskog rata