Авантура

Рафтинг Врбас

Планински туризам

Мањача

Средњовјековна утврђења долине Врбаса

Остаци средњовјековних утврђених градова Звечај, Гребен и Бочац налазе се на врховима узвишења уз ријеку Врбас и магистрални пут који спаја Бањалуку и Јајце. Ова утврђења, која датирају између XII и XV вијека, су служила за одбрану долине Врбаса од непријатељских насртаја. Посебну атракцију пружају видиковци, поред утврђења, са којих се пружа фантастичан поглед на долину Врбаса и њен кањон.

Средњовјековни град Гребен
Средњовјековни утврђени град Гребен налази се у Крупи на Врбасу, 25км јужно од Бањалуке. Први пут се помиње у изворима 1192. године, а потом 1322. и 1346. године када градом управља извјесни Никола. У 14. вијеку Гребен је био у посједу феудалне господе Хрватинића, господара Доњих Краја, о чему свједоче повеље потписиване у овом граду 1374. и 1375. године. Град је страдао приликом пада Јајачке бановине под Турке 1527-1528. године, а у турским изворима се помиње 1562. године, на подручју нахије Јајце и то под именима Гребен и Врх Крупа. Чини се да је у периоду турске управе град напуштен. Данас је у рушевном стању. Нешто боље је сачувана само кула над Врбасом и дио бедема који се спуштају према кањону ријеке.

Средњовјековно утврђење Бочац
Tврђава Бочац се налази на лијевој обали Врбаса, на средини пута Е661, између Бањалуке и Јајца. Изграђена је почетком XV вијека на стијени, са задатком да брани прелаз преко Врбаса. Први пут се помиње у повељи из 1448. године. Град је од 1463. до 1527. године, када је пао под Турке, био утврђење Јајачке бановине. У раном XVIII вијеку Бочац се помиње као утврђење са мало топова. Напуштен је прије 1833. године. За врије турске окупације је накнадно утврђиван и одржаван те су до данас релативно добро очувани снажни бедеми и куле који окружују пространо градско двориште.

Средњовјековни утврђени град Звечај
Остаци средњовјековног утврђеног града Звечај налазе се десетак километара јужно од Бањалуке, на јужним падинама стијене над лијевом обалом Врбаса. Звечај се први пут помиње 1404. године, када је херцег Хрвоје Вукчић овдје склопио уговор са Дубровчанима против босанског краља Остоје. Предпоставља се да је утврђење старије од овог времена. Босански краљ Стјепан Остојић 1419. године у Звечају потврђује привилегије Дубровчанима. Године 1463. Турци су заузели утврђење, а крајем исте године преузела га је угарска војска Матије Ковина, те је до 1527. године, када га је Турцима предао капетан Андрија Дрешнеки, служио као утврда Јајачке бановине. Град се састојао од цитаделе, бедема који се спуштају ка Врбасу и кула од којих је једна сачувана до висине од око десет метара.