Ski centar “Ravna planina” Pale

Ski centar „Ravna planina“ nalazi se na oko 2 km udaljenosti od Pala i predstavlja jedan od najmodernijih skijaških centara u Bosni i Hercegovini, kao i oazu mira i prirodnih ljepota tokom ljeta.

Ovo skijalište sa radom je počelo u zimskoj 2014/15. godini, kada je otvoreno za sve posjetioce. Na početku u funkciji je bio samo jedan ski lift kapaciteta 800 skijaša na sat i glavnu stazu dužine od 1.400 m sa sistemom za vještačko osnježavanje.

Danas, ovaj ski centar u svojoj ponudi ima ukupno 12,5 km duge staze uređene po najvećim skijaškim standardima, dok je glavna staza homologovana i zadovoljava sve svjetske standarde za održavanje FIS trka.

Pored ski lifta, od 2017. godine u funkciji je kabinska žičara – gondola, koja je u tom trenutku bila prva i jedina gondola u BiH. Ova žičara kreće iz podnožja Ravne planine, od restorana „Gondola“ i izlazi na vrh planine, kod vještačkih jezera čija se voda koristi tokom zime za sistem vještačkog osnježavanja.

Gondola na Ravnoj planini ima 19 kabina, gdje svaka od njih prevozi po 10 skijaša i iznosi 2.200 skijaša na sat vremena. Kod izlazne stanice gondole na Ravnoj planini nalazi se jedno akumulaciono jezero i restoranski kompleks, gdje mnogi posjetioci tokom ljeta mogu da uživaju u vožnji čamaca i pedalina, kao i da se kupaju u najvrelijim avgustovskim danima.

Iznad tog jezera nalazi se još jedno akumulaciono jezero, u kojem se uzgaja riba koja se koristi za sportski ribolov. Na Ravnoj planini za svakoga ima ponešto, tako da ni vlasnici kompanije „Minex”, koja je izgradila ovo skijalište i odmaralište, su predvidjeli i nekoliko mjesta za roštiljanje, klupe za odmor, „zip-line“, ekspres restoran, planinarske staze za šetnju kroz četinarsku šumu ka Saračevim poljima, novootkrivenim pećinama, a u ponudi se nalazi i mogućnost iznajmljivanja bicikala i četvorotočkaša.

Tokom zime, skijaši i borderi mogu da uživaju u odličnom skijanju i danju i noću, po vrlo pristupačnim cijenama skijanja u ovom dijelu regiona. Tokom dana na raspolaganju im je 12,5km staza, koje vode sa vrha planine kroz šumu i predviđene su svim uzrastima, posebno početnicima, dok tokom noći skijaši mogu da koriste glavnu stazu, koja je osvijetljena.

Za skijanje na Ravnoj planini je dovoljno da budu i samo niske temperature, kada se pokreće sistem vještačkog osnježavanja sa više od 10 topova, koji naprave dovoljno količine snijega za nesmetano skijanje od novembra do marta.

Pored dobre turističke, zimske i ljetne ponude, Ski centar „Ravna planina“ nudi veliki izbor jela domaće i internacionalne kuhinje, gdje ljubitelji gastronomije mogu da uživaju u raznovrsnim slanim i slatkim jelima. Posebni trenuci na Ravnoj planini pamte se tokom proslava međunarodne Nove godine i pravoslavne Nove godine, kao i Božićnih praznika.

Skoro svake večeri, bez obzira na pomenute praznike, posjetioci i turisti mogu da uživaju u restoranu sa muzikom uživo kroz različite repertoare. Ovaj ski centar, koji se nalazi na oko 20 kilometara od Sarajeva i 14 km a od Jahorine, tokom svih ovih godina ugostio je brojne turiste, sportiste, sportske radnike i ljude iz poslovnog i političko života skoro cijele Evrope.

Ski centar „Ravna planina“ predstavlja jednu od naših najvažnijih turističkih lokacija koje rado predstavljamo svojim posjetiocima, turistima iz različitih krajeva Evrope i posebno našim dragim posjetiocima iz zemalja bivše Jugoslavije, koji se rado sjećaju, prvenstveno dobrog skijanja na ovim krajevima, po čemu smo poznati, ali i svježih i ugodnih ljeta na Romaniji, Ravnoj planini, Jahorini i Trebeviću.

Više info na: www.ski-rp.com