Ски центар “Равна планина” Пале

Ски центар „Равна планина“ налази се на око 2 km удаљености од Пала и представља један од најмодернијих скијашких центара у Босни и Херцеговини, као и оазу мира и природних љепота током љета.

Ово скијалиште са радом је почело у зимској 2014/15. години, када је отворено за све посјетиоце. На почетку у функцији је био само један ски лифт капацитета 800 скијаша на сат и главну стазу дужине од 1.400 m са системом за вјештачко осњежавање.

Данас, овај ски центар у својој понуди има укупно 12,5 km дуге стазе уређене по највећим скијашким стандардима, док је главна стаза хомологована и задовољава све свјетске стандарде за одржавање ФИС трка.

Поред ски лифта, од 2017. године у функцији је кабинска жичара – гондола, која је у том тренутку била прва и једина гондола у БиХ. Ова жичара креће из подножја Равне планине, од ресторана „Гондола“ и излази на врх планине, код вјештачких језера чија се вода користи током зиме за систем вјештачког осњежавања.

Гондола на Равној планини има 19 кабина, гдје свака од њих превози по 10 скијаша и износи 2.200 скијаша на сат времена. Код излазне станице гондоле на Равној планини налази се једно акумулационо језеро и ресторански комплекс, гдје многи посјетиоци током љета могу да уживају у вожњи чамаца и педалина, као и да се купају у најврелијим августовским данима.

Изнад тог језера налази се још једно акумулационо језеро, у којем се узгаја риба која се користи за спортски риболов. На Равној планини за свакога има понешто, тако да ни власници компаније „Minex”, која је изградила ово скијалиште и одмаралиште, су предвидјели и неколико мјеста за роштиљање, клупе за одмор, „zip-line“, експрес ресторан, планинарске стазе за шетњу кроз четинарску шуму ка Сарачевим пољима, новооткривеним пећинама, а у понуди се налази и могућност изнајмљивања бицикала и четвороточкаша.

Током зиме, скијаши и бордери могу да уживају у одличном скијању и дању и ноћу, по врло приступачним цијенама скијања у овом дијелу региона. Током дана на располагању им је 12,5km стаза, које воде са врха планине кроз шуму и предвиђене су свим узрастима, посебно почетницима, док током ноћи скијаши могу да користе главну стазу, која је освијетљена.

За скијање на Равној планини је довољно да буду и само ниске температуре, када се покреће систем вјештачког осњежавања са више од 10 топова, који направе довољно количине снијега за несметано скијање од новембра до марта.

Поред добре туристичке, зимске и љетне понуде, Ски центар „Равна планина“ нуди велики избор јела домаће и интернационалне кухиње, гдје љубитељи гастрономије могу да уживају у разноврсним сланим и слатким јелима. Посебни тренуци на Равној планини памте се током прослава међународне Нове године и православне Нове године, као и Божићних празника.

Скоро сваке вечери, без обзира на поменуте празнике, посјетиоци и туристи могу да уживају у ресторану са музиком уживо кроз различите репертоаре. Овај ски центар, који се налази на око 20 километара од Сарајева и 14 km а од Јахорине, током свих ових година угостио је бројне туристе, спортисте, спортске раднике и људе из пословног и политичко живота скоро цијеле Европе.

Ски центар „Равна планина“ представља једну од наших најважнијих туристичких локација које радо представљамо својим посјетиоцима, туристима из различитих крајева Европе и посебно нашим драгим посјетиоцима из земаља бивше Југославије, који се радо сјећају, првенствено доброг скијања на овим крајевима, по чему смо познати, али и свјежих и угодних љета на Романији, Равној планини, Јахорини и Требевићу.

Више инфо на: www.ski-rp.com