Жепа и Мост на Жепи

Ријека Жепа удаљена је 35 km од Рогатице и налази се у живописној котлини, окружена са свих страна високим планинама. Њен источни дио лежи на лијепој обали Дринског језера, па јој то омогућава и посебну водену везу са сусједним градовима. Кањоном Дрине, у ком се плави укроћена ријека, плове чамци и бродице од Вишеграда до Бајине Баште. Изузетно привлачна ловцима и риболовцима и са мноштвом туристичких мотива као што су: Андрићев мост („Мост на Жепи“), средњевјековни град Вратар, врело ријеке Жепе, некрополе стећака.., Жепа употпуњује туристичку понуду Рогатице.

Чувени камени мост на ријеци Жепи чију је љепоту сјајно описао наш нобеловац Иво Андрић налази се 35 км сјевероисточно од Рогатице. Подизање овог моста доводи се у везу са изградњом чувеног моста Мехмед – Паше Соколовића у Вишеграду (XVI вијек). Овај мост на истоименој рјечици, првобитно је саграђен у близини ушћа Жепе у Дрину, премошћавајући уску клисуру. Претпоставља се да га је саградио ученик Мимара Синана, градитеља вишеградског моста.

Изградњом ХЕ Бајина Башта мост је био угрожен, те је демонтиран и реконструисан на другој локацији, неколико километара узводно. Почетком 2005. године проглашен је националним спомеником. На новој локацији није изгубио ништа од своје аутентичности, сачуван је у свом првобитном стању и љепоти.