Манастир Моштаница

По димензијама монументално, а по архитектонском украсу раскошно здање моштаничке цркве спада у ред најсмјелијих и најљепших сакралних грађевина у српском средњовјековном градитељству. По својој најмање петстогодишњој прошлости и по изузетно смјелој, складној и богатој архитектури цркве манастир Моштаница припада оном реду споменика културе који обиљежавају највиши ниво стваралаштва српског народа у окриљу Српске православне цркве.

Манастир Моштаница регистрован је као споменик културе друге категорије 1951.године и ужива мјере заштите прописане Законом о заштити културно-историјског и природног наслијеђа БиХ.
Један од најстаријих манастира Босанске Крајине, налази се скривен у Козари поред рјечице са истим именом – Моштаница, 12 километара источно од Козарске Дубице. Према једном предању манастир је задужбина Немањића, а према другом подигнут је 1113. године на мјесту погибије светог Теодора Тирона.

Познато је предање по којем је Моштаницу подигао Хасан-паша Предојевић у 16. вијеку. Тај паша је, по истом предању, подигао и манастир Рмањ и даровао га свом брату калуђеру Гаврилу.

Као и већина других манастира, и манастир Моштаница имао је бурну прошлост – рушен је па обнављан чак девет пута. Манастирска црква је монументална, дуга је 23,4, широка десет и по, а висока 13,5 метара, грађена од правилно тесаног камена. Има триконхосну основу са једном куполом ослоњеном на слободностојеће ступце. Улазни портал је, необично, на јужном зиду припрате. Манастирска црква је заштићени споменик културе и представља једну од најљепших сакралних грађевина из доба турске владавине.

У манастиру се чува восак којим је био печаћен Христов гроб, камен са Христовог гроба као и папуча са моштију Светог Василија Острошког. До манастира, иначе посвећеног Светом архангелу Михаилу, води асфалтни пут.