Spomen područje Donja Gradina

Spomen područje Donja Gradina spomenik je žrtvama nacističkog zločina počinjenog u periodu nacističkog terora od 1941.-1945. godine nad Srbima, Jevrejima, Romima i ostalim narodima koji su se protivili nacističkom režimu tadašnje NDH.

Logor Jasenovac je drugi po broju likvidiranih logoraša u koncetracijonim logorima drugog svjetiskog rata, a sigurno prvi po zvjerskim metodama ubijanja i ostaće vječni spomenik do koje granice može doseći zločin čovjeka prema čovjeku, univerzalna i shvatljiva poruka svim narodima svijeta da se ovakav zločin nikad ne ponovi.

Spomen područje Donja Gradina zauzima prostor od 116 hektara na desnoj obali rijeke Save, a u toku drugog svjetskog rata spomen područje bilo je sastavni dio logora Jasenovac na kom je pogubljeno i sahranjeno oko 360.000 žrtava. Muzej na otvorenom uređen je na način da obezbjedi potpunu autentičnost memorijalnog kompleksa sa minimalnim intervencijama u prostoru, obilježene su sve masovne grobnice i izgrađene su staze, rasvjeta, putevi, parkiralište i hortikulturno uređenje kompleksa, a svojim posjetiocima pruža informacije o događajima na ovom prostoru ispisanim na kamenim pločama i postavljenom signalizacijom na pješačkim stazama.

Spomen područje Donja Gradina u toku godine posjeti oko 30.000 posjetilaca.
Sve informacije o logoru Jasenovac i događajima na ovom prostoru posjetioci mogu dobiti od stručnog osoblja zaposlenog u spomen području Donja Gradina.

www.jusp-donjagradina.org