Mapa

Filter od

Drinić

Mjesto obnovljenog života i novog početka, Drinić, nalazi se u pitomoj živopisnoj zaravni okruženoj padinama Klekovače, Oštrelja i Srnetice, pored magistralnog puta Sarajevo-Jajce-Bihać. Neposredno ispred Bosanskog Petrovca iz pravca Ključa, odvojkom lijevo, nakon pet minuta vožnje dobrim asfaltnim putem stižete u ovo mjesto koje posjeduje niz obilježja planinske varošice.

Opština Petrovac-Drinić je smještena na sjevernozapadnom dijelu RS. Prostor Drinića smješten je između rijeke Une na zapadu, rijeke Sane na istoku i Unca na jugu. Brojni izvori i potoci, još od starih vremena na glasu po dobroj pitkoj vodi izviru na području opštine.

Već na samom ulasku u Drinić pažnju plijeni spomenik borcima antifašistima iz Drugog svjetskog rata, zanimljivog izgleda i interesantne umjetničke ideje iz sedamdesetih godina prošloga vijeka. Odmah pored ovog impozantnog zdanja nalazi se i spomen ploča žrtvama fašističkog terora ovoga kraja.

Nedavno je izgrađena i crkva Svete Trojice u Driniću koja se izvanredno uklapa u postojeći ambijent.

Zaštitnik Drinića je Sveti Luka koji se u ovom mjestu svetkuje svakog 31. oktobra. Turizam je privredna grana koja je u Driniću tek počinje sa razvojem.