Мапа

Filter od

Вишеград

„На мјесту гдје се планине, које чине уски и дубоки кањон ријеке Дрине раздвајају у пространу котлину, стоји камени око 500 година стар мост са 11 лукова широког распона, познатијег свима као „На Дрини ћуприја“. Овај величанствени мост на Дрини обиљежио је град Вишеград, а све је овјековјечио у свом дјелу славни нобеловац Иво Андрић. Тако се Вишеград, захваљујући ћуприји и Андрићу, прославио и постао познато туристичко мјесто, а важи за једно од најстаријих у Републици Српској, БиХ.

Налази се на крајњем истоку земље, у долини ријеке Дрине којом су пролазили многи путеви из давних времена. Вишеград се први пут помиње крајем 14. вијека и почетком 15. вијека као насеље на брежуљку, „Град“-утврђење, које је контролисало каравански пут између Дубровника и Србије и правац ка Цариграду. Тада је припадао моћној властелинској породици Павловића, под чијом је управом био и средњовјековни град Добрун. На стара времена подсјећа манастир Добрун, смјештен у живописном планинском крају на путу Вишеград – Ужице, 12км од Вишеграда у клисури ријеке Рзав.

Највеће природно благо Вишеграда је ријека Дрина. Њу ћете најбоље упознати уколико се одлучите за крстарење неким од туристичких бродова у Вишеграду. Уживаћете у предивној природи и пловидби другим по величини кањоном у Европи. Љубитељи природе могу уз пратњу планинара обићи и обронке планина Таре и Звијезде, те излетиште у Вишеградској бањи.