Mapa

Filter od

Višegrad

„Na mjestu gdje se planine, koje čine uski i duboki kanjon rijeke Drine razdvajaju u prostranu kotlinu, stoji kameni oko 500 godina star most sa 11 lukova širokog raspona, poznatijeg svima kao „Na Drini ćuprija“. Ovaj veličanstveni most na Drini obilježio je grad Višegrad, a sve je ovjekovječio u svom djelu slavni nobelovac Ivo Andrić. Tako se Višegrad, zahvaljujući ćupriji i Andriću, proslavio i postao poznato turističko mjesto, a važi za jedno od najstarijih u Republici Srpskoj, BiH.

Nalazi se na krajnjem istoku zemlje, u dolini rijeke Drine kojom su prolazili mnogi putevi iz davnih vremena. Višegrad se prvi put pominje krajem 14. vijeka i početkom 15. vijeka kao naselje na brežuljku, „Grad“-utvrđenje, koje je kontrolisalo karavanski put između Dubrovnika i Srbije i pravac ka Carigradu. Tada je pripadao moćnoj vlastelinskoj porodici Pavlovića, pod čijom je upravom bio i srednjovjekovni grad Dobrun. Na stara vremena podsjeća manastir Dobrun, smješten u živopisnom planinskom kraju na putu Višegrad – Užice, 12km od Višegrada u klisuri rijeke Rzav.

Najveće prirodno blago Višegrada je rijeka Drina. Nju ćete najbolje upoznati ukoliko se odlučite za krstarenje nekim od turističkih brodova u Višegradu. Uživaćete u predivnoj prirodi i plovidbi drugim po veličini kanjonom u Evropi. Ljubitelji prirode mogu uz pratnju planinara obići i obronke planina Tare i Zvijezde, te izletište u Višegradskoj banji.