Ivo Andrić

Za to da Višegrad i na Drini ćuprija steknu svjetsku slavu pobrinuo se naš književnik Ivo Andrić (1892. – 1975.) koji je zagledan u lukove mosta napisao istoimeni roman, što mu je donijelo Nobelovu nagradu za književnost.
Višegrad se odužio velikom književniku osnivajući Spomen biblioteku koja nosi njegovo ime, sa književnim fondom od 40.000 knjiga, među kojima je i 500 primjeraka njegovih dijela prevedenih na 28 jezika.
U čast našeg nobelovca u Višegradu je 1976. godine ustanovljena i kulturna manifestacija “Višegradska staza“, na kojoj početkom juna brojni pisci i pjesnici uvijek iznova ukazuju na vrijednost Andrićevog dijela.
Takođe, možete posjetiti:
Spomen učionicu – muzejska postavka učionice s kraja 19. vijeka,bivša zgrada osnovne škole u koji je išao nobelovac Ivo Andrić
Kuću Ive Andrića -kuća u kojoj je svoje djetinjstvo i školske dane proveo nobelovac Ivo Andrić. Za sada još uvijek u privatnom vlasništvu, može se viđeti samo spolja.
Spomenik Ivi Andriću– mermer,djelo sarajevskog vajara Ljupka Antunovića, simbolizuje otvorenu knjigu na kojoj se nalaze medaljoni s likom Ive Andrića. nalazi se neposrdno pored višegradske ćuprije.