Спомен подручје Доња Градина

Спомен подручје Доња Градина споменик је жртвама нацистичког злочина почињеног у периоду нацистичког терора од 1941.-1945. године над Србима, Јеврејима, Ромима и осталим народима који су се противили нацистичком режиму тадашње НДХ.

Логор Јасеновац је други по броју ликвидираних логораша у концетрацијоним логорима другог свјетиског рата, а сигурно први по звјерским методама убијања и остаће вјечни споменик до које границе може досећи злочин човјека према човјеку, универзална и схватљива порука свим народима свијета да се овакав злочин никад не понови.

Спомен подручје Доња Градина заузима простор од 116 хектара на десној обали ријеке Саве, а у току другог свјетског рата спомен подручје било је саставни дио логора Јасеновац на ком је погубљено и сахрањено око 360.000 жртава. Музеј на отвореном уређен је на начин да обезбједи потпуну аутентичност меморијалног комплекса са минималним интервенцијама у простору, обиљежене су све масовне гробнице и изграђене су стазе, расвјета, путеви, паркиралиште и хортикултурно уређење комплекса, а својим посјетиоцима пружа информације о догађајима на овом простору исписаним на каменим плочама и постављеном сигнализацијом на пјешачким стазама.

Спомен подручје Доња Градина у току године посјети око 30.000 посјетилаца.
Све информације о логору Јасеновац и догађајима на овом простору посјетиоци могу добити од стручног особља запосленог у спомен подручју Доња Градина.

www.jusp-donjagradina.org