На Дрини ћуприја

Вишеградска ћуприја на Дрини је задужбина великог везира Мехмед-паше Соколовића (тур. Sokollu Mehmet Paşa, 1505. или 1506-1579).Он је један од великих османских војсковођа поријеклом из Босне. Родио се у селу Соколовићи поред Рудог 1505. или 1506, а као дијете православних родитеља. У то вријеме постојао је обичај познат као Дивширма, односно „Данак у крви”. Српска дјеца су на силу отимана и одвођена у Турску гдје су превођена у ислам и школована у њиховим војним школама гдје су постајали Јањичари, елитни војници турског царства. Тако је из околине Вишеграда као дијете одведен и Бајица Соколовић и добија име Мехмед. Он ће касније захваљујући својој способности постати официр османске војске, а на врхунцу своје моћи постаје велики везир, односно премијер државе по данашњим стандардима. На врхунцу своје моћи наређује да се у Вишеграду на Дрини сагради мост коме равна нема.

Мост је изграђен у периоду од 1571. до 1577. године, а градио га је тада најчувенији турски архитекта Коџа Мимар Синан. Изграђен је у источњачком стилу и представља ремек дијело тадашњег градитељства.
Има 11 лукова са благим успоном према средини и силазном рампом на лијевој обали. Изнад лукова читавом дужином моста протеже се профилисани вијенац изнад кога је ограда моста. Укупна дужина износи 179,5 м, висина над нормалним водостајем ријеке 15,40 м а ширина моста 6,30 метара. Мост је грађен од камена, седре, односно бигра, који је довежен из Вишеградске бање. Изнад шестог стуба налазе се са обе стране проширења. На прилазној рампи лијеве обале налазе се три отвора завршена проломљеним луковима. На средини моста је изграђена софа која је предвиђена за одмор пролазника, а преко пута софе је уграђен камени портал.

На средини моста се некада налазила кућица са дрвеном капијом и мостовском стражом, па је због тога овај дио моста назван капија. Овдје се налазе и двије плоче од бијелог мрамора са стиховима пјесника Нихадија на арапском писму, који говоре о градитељу и години изградње.

Старији, горњи натпис је исписан 1571/1572. године:

„На Дрини у Босни саградио је величанствен мост
и разапео ред сводова на тој ријеци,
на тој води дубокој и хучној.
претходници његови не могаше ништа слично саградити,
по наређењу божијем учини то велики паша,
да би се његово име спомињало с поштовањем и благодарношћу
и сагради мост да му на свијету нема равна…“

Ово монументално здање било је инспирација књижевнику Иви Андрићу за чувено дјело „На Дрини ћуприја“ за које је 1961.године награђен и Нобеловом наградом

Мост је један од најзначајнијих националних споменика Босне и Херцеговине, а у јулу 2007. године уписан је у УНЕСКО листу свјетске културне баштине.