Kotorvaroška ribolovna regija

 

U kotorvaroškoj ribolovnoj regiji zastupljene su ciprinidne i salmonidne vrste riba. Regija obuhvata područje opštine Kotor Varoš ,Čelinac, Kneževo i Prnjavor.

Ribolovno područje  na teritoriji opštine Kotor Varoš obuhvata područje rijeke Vrbanje, sa mnogobrojnim pritokama koje su bogate plemenitom ribom, najviše potočnom pastrmkom. U svom gornjem toku, rijeka je izuzetno čista tako da je taj dio izuzetno bogat potočnom pastrmkom i mladicom, kao i ostalim vrstama bijele ribe (škobalj, klen, mrena, plotica i druge).

Područje ribolovnih voda u opštini Čelinac predstavlja rijeka Ukrina i Vrbanja, sa pritokama Jošavka i Šnjegotina.

Rijeka Ugar u opštini Kneževo je desna pritoka Vrbasa. Prima sa desne strane dvije dobre vode, Ilomsku i Kobiljsku rijeku, kao i pritoku Vrbanje Cvrcku. Tok rijeke Ugar je oko 10 km, a polovinu toka čini jedan od najljepših i najdivljijih kanjona u ovom dijelu Evrope (netaknuta priroda). U Ugru, u njegovom izlomljenom toku, bogatom vodom, utočište nalazi ugarska pastrmka, svijetle, gotovo srebrnkaste pigmentacije.

Na području opštine Prnjavor ribolov se odvija na rijeci Ukrina, rijeci Vijaka i na jezeru Drenova.

Jezero Drenova je najatraktivnije mjesto za ribolov, nadaleko poznat po kapitalnim ulovima soma i šarana. Na ovom jezeru, koji je proglašen posebnim ribolovnim revirom  zabilježen je rekordan ulov – som težak 104 kg. Ribolov na jezeru se odvija sa obale i svaki drugi vid lova je zabranjen. Jezero je bogato i bijelom vrstom ribe, tako da se lovi i štuka, smuđ, klen, mrena i druge vrste.