Которварошка риболовна регија

 

У которварошкој риболовној регији заступљене су ципринидне и салмонидне врсте риба. Регија обухвата подручје општине Котор Варош ,Челинац, Кнежево и Прњавор.

Риболовно подручје  на територији општине Котор Варош обухвата подручје ријеке Врбање, са многобројним притокама које су богате племенитом рибом, највише поточном пастрмком. У свом горњем току, ријека је изузетно чиста тако да је тај дио изузетно богат поточном пастрмком и младицом, као и осталим врстама бијеле рибе (шкобаљ, клен, мрена, плотица и друге).

Подручје риболовних вода у општини Челинац представља ријека Укрина и Врбања, са притокама Јошавка и Шњеготина.

Ријека Угар у општини Кнежево је десна притока Врбаса. Прима са десне стране двије добре воде, Иломску и Кобиљску ријеку, као и притоку Врбање Цврцку. Ток ријеке Угар је око 10 км, а половину тока чини један од најљепших и најдивљијих кањона у овом дијелу Европе (нетакнута природа). У Угру, у његовом изломљеном току, богатом водом, уточиште налази угарска пастрмка, свијетле, готово сребрнкасте пигментације.

На подручју општине Прњавор риболов се одвија на ријеци Укрина, ријеци Вијака и на језеру Дренова.

Језеро Дренова је најатрактивније мјесто за риболов, надалеко познат по капиталним уловима сома и шарана. На овом језеру, који је проглашен посебним риболовним ревиром  забиљежен је рекордан улов – сом тежак 104 кг. Риболов на језеру се одвија са обале и сваки други вид лова је забрањен. Језеро је богато и бијелом врстом рибе, тако да се лови и штука, смуђ, клен, мрена и друге врсте.