Иво Андрић

За то да Вишеград и на Дрини ћуприја стекну свјетску славу побринуо се наш књижевник Иво Андрић (1892. – 1975.) који је загледан у лукове моста написао истоимени роман, што му је донијело Нобелову награду за књижевност.
Вишеград се одужио великом књижевнику оснивајући Спомен библиотеку која носи његово име, са књижевним фондом од 40.000 књига, међу којима је и 500 примјерака његових дијела преведених на 28 језика.
У част нашег нобеловца у Вишеграду је 1976. године установљена и културна манифестација “Вишеградска стаза“, на којој почетком јуна бројни писци и пјесници увијек изнова указују на вриједност Андрићевог дијела.
Такође, можете посјетити:
Спомен учионицу – музејска поставка учионице с краја 19. вијека,бивша зграда основне школе у који је ишао нобеловац Иво Андрић
Кућу Иве Андрића -кућа у којој је своје дјетињство и школске дане провео нобеловац Иво Андрић. За сада још увијек у приватном власништву, може се виђети само споља.
Споменик Иви Андрићу– мермер,дјело сарајевског вајара Љупка Антуновића, симболизује отворену књигу на којој се налазе медаљони с ликом Иве Андрића. налази се непосрдно поред вишеградске ћуприје.