Горанско језеро

Горанско језеро је вјештачка акумулација, настала изградњом бране на потоку Јошава, а име је настало по горанима, покрету за пошумљавање, који су учествовали у изградњи језера.

Смјештено је у подножју озренског горја и налази се на око 7 километара од Добоја. У богатом шумском окружењу, са уређеном плажом и осталом туристичком инфраструктуром пружа идеалне услове за одмор и рекреацију.

Поучна шеталишна стаза „Јошава“ повезује Спортско-рекреациони центар „Преслица“ и Горанско језеро у дужини од 1800 метара. Стаза варира од лаке до средње тешке и прилагођена је посјетиоцима различитих афинитета и могућности. Стога су постављене дрвене степенице на појединим мјестима и дрвени мостић преко Јошавачке ријеке, како би олакшале кретање посјетилаца.

На почетку стазе са обије стране постављене су улазне табле са мапом подручја, а дуж стазе је постављено  6 едукативних табли које нас упознају са географијом, историјом, хидрологијом, флором, фауном и традицијом озренског краја. Из правца Преслице је постављена рампа која онемогућава улазак моторних возила.

На средини поучне стазе је инсталирано наткривено дрвено одмориште-павиљон са клупама и столовима и којем се обрадује сваки уморни шетач како би предахнуо и уживао у крајолику. Напоменућемо да су дуж читаве стазе постављене дрвене канте за смеће и да се и на тај начин скрене пажња на битност ненарушавања природне средине.