Mapa

Filter od

Doboj

Doboj je centar relativno velike etničko-geografske cjeline u centralnom sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine, i u središnjem pojasu Republike Srpske. Grad je utemeljen i razvijao se u području jedne šire geografske zone pobrđa, preko koje se planine Balkana blago spuštaju u nizije Panonije.

Brojne su građevine i institucije kulture koje neizostavno vrijedi pogledati, kao što su : dobojska tvrđava (zaštitni znak grada) muzej, biblioteka, arhiv, kao i galerija i ateljei dobojskih likovnih umjetnika.

Iako nedavno izgrađeno, srednjevjekovno selo Kotromanićevo nas vraća u vrijeme vitezova i princeza, kao i način života naših predaka koji su živjelina ovom području prije nekoliko vijekova.

Za kratki bijeg iz urbane sredine učiniti ćete posjetom gradskim izletištima Preslica i Goransko jezero, koji se nalazi u neposrednoj blizini grada Doboja.

Mir, tišina ,čisti zrak i bogatstvo flore i faune Ozrena će nas oduševiti i nagnati da se ponovo vratimo u ovu zelenu oazu, bilo kao izletnici ili potencijalni učesnici u nekim avanturističkim disciplinama ( planinarenje, paraglajding ili brdski biciklizam).