Зворник кроз историју

Археолошка истраживања праисторијских насеља и некропола овог подручја, потврђују континуитет културног и етничког поријекла најстаријег становништва овог дијела Подриња, од којих је настао илирски етнос.

Зворник је град бурне прошлости и један је од најстаријих градова на простору Босне и Херцеговине.
Био је и остао раскрсница путева. Нажалост, тим путевима су често долазили и освајачи. Римљани су кренули у освајање Илирика (којима је, у оно вријеме, припадало подручје општине) за вријеме краља Арагона и краљице Теуте 229. године прије Христа и коначно њиме завладали од 6-9 године по Христу. Када су Римљани успоставили своје политичке, економске и друштвене односе, они су вршили и снажан културни утицај на затечено становништво.

Територија Зворника лежала је у римско доба на врло важној саобраћајници која је везивала римске руднике у Сребреници (Domaviji) са важним римским центром Сремском Митровицом (Sirmium), у коме је била ковница новца, а извјесно вријеме и резиденција царева.Остаци ове римске цесте уз Дрину нађени су сјеверно од Братунца, код Вољевице, и сјеверно од Зворника, између Брањева и Шепка у дужини од три километра.

Римски трагови показују да је крај око Зворника био густо насељен и да је римским утврдама био добро заштићен. Постоји више претпоставки о мјесту гдје се налазило римско утврђење град “ Ad Drinum“, а најприхваћенија је да се ово насеље налазило на ушћу ријеке Дрињаче у Дрину.