Zvorničko jezero

Zvorničko jezero je vještačka akumulacija nastala izgradnjom hidroelektrane “Zvornik“ , na najužem dijelu rijeke Drine, na izlasku iz čuvenog drinskog kanjona. Jezero je dugačko 25 km i proteže se uzvodno od Zvornika do ušća rječice Velike rijeke. Zahvata površinu od 1300 hektara. Na najužem dijelu široko je 200 m, a na najširem 3 km. Maksimalna izmjerena dubina jezera je 39 metara. Prosječna dubina iznosi 5-8 metara.

Nanosima bujičnih vodotokova i rječica koje se u njega ulijevaju manifestuju se stvaranjem većih ili manjih ostrva i poluostrva oko kojih se nalazi bogatstvo ribe i divljih patki (gluvara).

Obale Zvorničkog jezera pružaju bezbroj mogućnosti za sport, rekreaciju, zabavu i uživanje, od ribolova i plivanja do kajakaških takmičenja i mnogih drugih sportova na vodi. Ako ribolovite ili lovite na Zvorničkom jezeru onda to činite u dvije države (Srbija i Republika Srpska – BiH). Opštinska organizacija sportskih ribolovaca “Drinsko jezero“ iz Malog Zvornika (Srbija) i “Bistro“ iz Zvornika (Republika Srpska) rade kao jedno udruženje, čije ribočuvarske službe zajednički veoma dobro čuvaju jezero.