Put rakije Krušik

Destilerija i voćnjak Krušik nalaze se 10 km od Modriče, 7 km od Gradačca, u mjestu Donji Skugrić, zaseok Mišići. Čitavo imanje prostire se na oko 30 ha zemlje. U zasadu je 25.000 stabala kruške, 15.000 stabala jabuke, 5.000 stabala šljive i 5.000 stabala dunje. Voćnjak je projektovan po najvišim standardima, uz primjenu guste sadnje, najsavremenijih agrotehničkih mjera, obezbeđenja protiv grada i mraza i sistema navodnjavanja „kap po kap“. Hladnjača je kapaciteta 900 tona, a destilerija može da proizvede 120.000 litara rakije godišnje. Opremljena je najmodernijim kotlovima njemačke proizvodnje. U sušari kapaciteta 4 tone voća dnevno, dobija se sušena šljiva stenlejka i ukusni, zdravi čips od jabuke.

Pod brendom „Monogram“, Krušik proizvodi šest vrsta rakija i šest vrsta likera. Tehnološki proces kojim rukovodi Prof. dr Predrag Vukosavljević sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, zasniva se na kvalitetu, prirodnosti i kontroli. Bilo da dolazi iz „Krušika“ ili od kooperanata, samo najbolje voće prvoklasnih sorti namjenjeno je proizvodnji, a svaka od tri faze u procesu je brižljivo nadgledana. Osmišljen je i poseban način pripreme buradi. Sva pića su potpuno prirodna, bez dodatog šećera za fermentaciju, a likeri su bez dodatnih vještačkih aditiva. Kontrola se obavlja u nadležnim institucijama u Banja Luci i Sarajevu, a svaka serija prolazi i provjeru na zemunskom Poljoprivrednom fakultetu.

U „Krušiku“ se nalazi sala za degustaciju, prijatni, komforni ambijent s kaminom, poput elegantnog dnevnog boravka. Svi posjetioci mogu obići i podrum od 1.000 m2, u kom vladaju savršeni temperaturni uslovi za sazrijevanje rakije. Ovo je svojevrsni mali muzej destilerije. Buradi od hrasta kitnjaka uredno su označena kupažom koju sadrže. Crvena traka na buradima prepoznatljiv je znak „srpskog bureta“. Tu se nalazi i kazan iz 1982. godine u kojem su se pekle prve „Krušikove“ rakije. U njemu su prije 10-15 godina ponikle i sada brižljivo čuvane ograničene količine šljivovice i dunjevače. Čuvaju se pod budnim okom tehnologa.

Uvažavajući potrebe današnjice i naše želje da srdačno, domaćinski i raširenih ruku dočekamo svakog gosta, odlučili smo da turizmu i ugostiteljstvu takođe damo značajno mjesto u našoj ponudi.
Za prezentacije i poslovne skupove postoji sala na spratu sa 120 mjesta u pozorišnoj postavi, a uz njih i prostrana restoranska sala sa max 230 sjedećih mjesta.

Od smještajnih kapaciteta, neposredno se nalazi Lovačka kuća sa 7 ležajeva, 6 moderno uređenih soba sa kupatilima ukupnog kapaciteta 13 ležajeva i 2 hostelske sobe sa 16 ležajeva. Budući da kraj ispod Trebave ima veliki potencijal za turizam, naročito lovni, cilj nam je da ovdije gostima pružimo najbolju uslugu. Kod na sgosti mogu uživati u biciklističkim zurama, loklanim izletima, a kompanijama nudimo teambuilding pakete.
Za više informacija o destileriji „Krušik“, kao i posjete organizovanih grupa uz obilazak destilerije sa degustacijom i ručkom, posjetite http://igmintravel.com/krusik/  ili pozovite broj telefona 00 387 66 242 232; 00 387 53 813 763

Dobro došli na Izvor rakije Krušik!“