Пут ракије Крушик

Дестилерија и воћњак Крушик налазе се 10 km од Модриче, 7 km од Градачца, у мјесту Доњи Скугрић, засеок Мишићи. Читаво имање простире се на око 30 ha земље. У засаду је 25.000 стабала крушке, 15.000 стабала јабуке, 5.000 стабала шљиве и 5.000 стабала дуње. Воћњак је пројектован по највишим стандардима, уз примјену густе садње, најсавременијих агротехничких мјера, обезбеђења против града и мраза и система наводњавања „кап по кап“. Хладњача је капацитета 900 тона, а дестилерија може да произведе 120.000 литара ракије годишње. Опремљена је најмодернијим котловима њемачке производње. У сушари капацитета 4 тоне воћа дневно, добија се сушена шљива стенлејка и укусни, здрави чипс од јабуке.

Под брендом „Монограм“, Крушик производи шест врста ракија и шест врста ликера. Технолошки процес којим руководи Проф. др Предраг Вукосављевић са Пољопривредног факултета у Земуну, заснива се на квалитету, природности и контроли. Било да долази из „Крушика“ или од коопераната, само најбоље воће првокласних сорти намјењено је производњи, а свака од три фазе у процесу је брижљиво надгледана. Осмишљен је и посебан начин припреме буради. Сва пића су потпуно природна, без додатог шећера за ферментацију, а ликери су без додатних вјештачких адитива. Контрола се обавља у надлежним институцијама у Бања Луци и Сарајеву, а свака серија пролази и провјеру на земунском Пољопривредном факултету.

У „Крушику“ се налази сала за дегустацију, пријатни, комфорни амбијент с камином, попут елегантног дневног боравка. Сви посјетиоци могу обићи и подрум од 1.000 m2, у ком владају савршени температурни услови за сазријевање ракије. Ово је својеврсни мали музеј дестилерије. Буради од храста китњака уредно су означена купажом коју садрже. Црвена трака на бурадима препознатљив је знак „српског бурета“. Ту се налази и казан из 1982. године у којем су се пекле прве „Крушикове“ ракије. У њему су прије 10-15 година поникле и сада брижљиво чуване ограничене количине шљивовице и дуњеваче. Чувају се под будним оком технолога.

Уважавајући потребе данашњице и наше жеље да срдачно, домаћински и раширених руку дочекамо сваког госта, одлучили смо да туризму и угоститељству такође дамо значајно мјесто у нашој понуди.
За презентације и пословне скупове постоји сала на спрату са 120 мјеста у позоришној постави, а уз њих и пространа ресторанска сала са маx 230 сједећих мјеста.

Од смјештајних капацитета, непосредно се налази Ловачка кућа са 7 лежајева, 6 модерно уређених соба са купатилима укупног капацитета 13 лежајева и 2 хостелске собе са 16 лежајева. Будући да крај испод Требаве има велики потенцијал за туризам, нарочито ловни, циљ нам је да овдије гостима пружимо најбољу услугу. Код на сгости могу уживати у бициклистичким зурама, локланим излетима, а компанијама нудимо теамбуилдинг пакете.
За више информација о дестилерији „Крушик“, као и посјете организованих група уз обилазак дестилерије са дегустацијом и ручком, посјетите http://igmintravel.com/krusik/  или позовите број телефона 00 387 66 242 232; 00 387 53 813 763

Добро дошли на Извор ракије Крушик!“