Mapa

Filter od

Rudo

Na području opštine postoje brojni lokaliteti nekropola i stećaka, koji nisu dovoljno istraženi i ispitani. Cijeli kraj je vezan za ime i djelo Mehmed-paše Sokolovića, koji je rođen u Sokolovićima, u neposrednoj blizini Rudog. Nekoliko spomen obilježja u njegovom rodnom mjestu (džamija, spomen česma, rodna kuća/ prema predanju) samo su uvod u veliku zaostavštinu zadužbinara mosta-Ćuprije na Drini u Višegradu.

Ostali važni objekti iz kulturno-istorijskog nasleđa su: manastiri, crkve, džamije i i istorijska obilježja iz Prvog i Drugog svjetskog rata.

Vidovi turizma koje opština Rudo nudi su: lovni, riječni, ribolovni i seoski.

U okviru regionalnog projekta „Integralni pristup razvoju turizma Gornjo-Drinske regije“koji je podržan sredstvima Evropske Komisije izgrađen je brodić nazvan „Vodeni Ćiro“ kapaciteta 12 osoba, urađen u duhu starih parobroda a podsjeća na uskotračnog Ćiru, koji je bio prvi voz na prostoru stare Jugoslavije. Plovidba „Vodenim Ćirom“ linijom pružanja pruge, na potezu Setihovo- Strgačina-Brodar- Međeđa- Ustiprača, nezaboravan je doživljaj i svojevrstan iskorak kako u netaknutu prirodu spektakalarnog kanjona, tako i u bogatu istoriju ovog kraja.

Rijeka Lim bogata je ribom – škobalj, mrena, plotica, mladica, a planina Varda stanište je brojnih vrsta divljači. Najčešći primjerci su: divlje svinje, srneća divljač, zečevi.

Tok rijeke Lim, takođe, je pogodan za rafting.