Манастир Осовица

Манастир Осовица припада реду највећих светиња Републике Српске. Иако се до наших дана нису сачували значајнији писани трагови који би подробније открили дух минулих времена, усљед тешке и бурне историје нашег народа, ипак историчари претпостављају да је манастир Осовица ктиторско дјело изданка племените лозе Немањића краља Стефана Драгутина (1253–1316), владара Срема, Мачве, Усоре и Соли. Од самог настанка манастира у XIV вијеку, кроз тешка и смутна времена, скрнављен је и разаран, али и милошћу Божијом обнављан и васпостављан, пратећи и дијелећи на тај начин судбину свог народа сабираног вијековима под његовим духовним окриљем.

Манастир Осовица се налази на граници сêла Горња Лепеница и Сеферoвци, на територији општине Србац, у планини Мотајицa. Недалеко од старог пута Прњавор – Кобаш. Смјештен је у долини потока Манастирица, који се на око 300 м источно од манастирског комплекса улива у рјечицу Осовицу.

Први помен манастира Осовица је из 1330. године, сачуван на отиску манастирског печата. Овај печат је пронађен у цркви манастира Липља, током његове обнове,  са ћириличним натписом који у преводу гласи:  ИС + ХС ОБРАЗ БЛАГОВЈЕШТЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ ЉЕТА 1330 МАНАСТИРА ОСОВИЦЕ.