Културно-историјскo наслијеђе Кнежева

На подручју Општине присутни су трагови споменика из доба Богумила – стећци – усправне камене плоче украшене сликама и рељефима (село Баштина, Мраморије у Кобиљој и на Барицама у селу Борак), споменик из Другог свјетског рата у кањону ријеке Угар, а посебно национално благо чине четири српске православне цркве (Имљани, Јаворани, Живинице и Кнежево).

Међу њима посебан значај имају старе цркве, брвнаре, у селима Имљани (Св. Илије у којој се чува вриједна реликвија позната као «ђедовски штап», за коју локално становништво вјерује да је то штап Св. Јована крститеља) и Јаворани (Св. Николе) које су грађене у османлијско вријеме.

Црква у Јаворанима је под заштитом као значајан историјски споменик. Код ушћа Иломске у Угар видљиви су, на једном бријегу, остаци средњовјековне утврде Оштрца. У кањону Угра присутни су остаци караванског пута, а непосредно изнад њеног ушћа на рјеци Иломској налази се водопад Велики бук испод којег се и у вријеме највећег водостаја може несметано проћи на супротну обалу.