Kulturno-istorijsko naslijeđe Kneževa

Na području Opštine prisutni su tragovi spomenika iz doba Bogumila – stećci – uspravne kamene ploče ukrašene slikama i reljefima (selo Baština, Mramorije u Kobiljoj i na Baricama u selu Borak), spomenik iz Drugog svjetskog rata u kanjonu rijeke Ugar, a posebno nacionalno blago čine četiri srpske pravoslavne crkve (Imljani, Javorani, Živinice i Kneževo).

Među njima poseban značaj imaju stare crkve, brvnare, u selima Imljani (Sv. Ilije u kojoj se čuva vrijedna relikvija poznata kao «đedovski štap», za koju lokalno stanovništvo vjeruje da je to štap Sv. Jovana krstitelja) i Javorani (Sv. Nikole) koje su građene u osmanlijsko vrijeme.

Crkva u Javoranima je pod zaštitom kao značajan istorijski spomenik. Kod ušća Ilomske u Ugar vidljivi su, na jednom brijegu, ostaci srednjovjekovne utvrde Oštrca. U kanjonu Ugra prisutni su ostaci karavanskog puta, a neposredno iznad njenog ušća na rjeci Ilomskoj nalazi se vodopad Veliki buk ispod kojeg se i u vrijeme najvećeg vodostaja može nesmetano proći na suprotnu obalu.