Добој

Добој је центар релативно велике етничко-географске цјелине у централном сјеверном дијелу Босне и Херцеговине, и у средишњем појасу Републике Српске. Град је утемељен и развијао се у подручју једне шире географске зоне побрђа, преко које се планине Балкана благо спуштају у низије Паноније.

Бројне су грађевине и институције културе које неизоставно вриједи погледати, као што су : добојска тврђава (заштитни знак града) музеј, библиотека, архив, као и галерија и атељеи добојских ликовних умјетника.

Иако недавно изграђено, средњевјековно село Котроманићево нас враћа у вријеме витезова и принцеза, као и начин живота наших предака који су живјелина овом подручју прије неколико вијекова.

За кратки бијег из урбане средине учинити ћете посјетом градским излетиштима Преслица и Горанско језеро, који се налази у непосредној близини града Добоја.

Мир, тишина ,чисти зрак и богатство флоре и фауне Озрена ће нас одушевити и нагнати да се поново вратимо у ову зелену оазу, било као излетници или потенцијални учесници у неким авантуристичким дисциплинама ( планинарење, параглајдинг или брдски бициклизам).