Романијске пећине

Пећина Орловача је један од најљепших бисера које је милионима година вајала и стварала Божја рука. Њен накит је уникатан и непоновљив. То су неописиве, скривене љепоте, у којима се сталагмити, сталактити и халактити смјењују са фрагментима коралног и арагонитног накита и јединственим пећинским стубовима, који подсјећају на античке и ренесансне дворце и споменике различитих боја. Уљепшана је низовима драперија најтананијег изгледа и најразличитијих форми и облика. Потпун пејзаж обогаћују прекрасни саливи попут окамењених водопада, колоритно дајући пећини савршен амбијентални дизајн. Орловача је изванредан спелеолошки објекат у коме је живио пећински медвјед (урсус спелеус ) прије више од 16.000 година. Пећина је станиште и најуугроженије групе сисара у Европи, слијепог миша (мицрос хипоптреа).

Новакова пећина налази се у стрмим литицама Романије, а чувена је по хајдуку Старини Новаку.

Пећина Ледењача налази се на извору Мокрањске Миљацке. Лед у овој пећини често се задржи и преко љета, па се у најтоплијим љетним мјесецима у Ледењачи можете осјећати као усред зиме.

Пећина Липовац, у кориту Миљацке, још увијек је недовољно истражена, али је и као таква занимљива за посјетиоце, посебно оне жељне атрактивних фотографија.