Grad Istočno Sarajevo

 

Grad Istočno Sarajevo je administrativni, privredni, kulturni, univerzitetski, turistički i sportski centar istočnog dijela Republike Srpske. Njegovo područje čine opštine: Pale, Sokolac, Istočna Ilidža, Istočni Stari Grad, Istočno Novo Sarajevo i Trnovo, dok je gradsko sjedište je u Palama. Biti u okruženju guste šume, osjećati cijelim bićem zdravu i ugodnu planinsku klimu, biti zadivljen prizorima koji se pružaju s kamenih vrhova, glasom tišine i žuborom planinskih rijeka, a biti nepunih sat vremena udaljen od gradske vreve i užurbanog života, znači biti u Istočnom Sarajevu.

Šume i proplanci, bujna vegetacija, staništa su ptica i divljih životinja, a bistrim potocima i rijekama gospodare potočne pastrmke i riječni rakovi istinski su izazov za zaljubljenike lova i ribolova. Za dobar piknik u prirodi, uz obilje specijaliteta domaće kuhinje i šumskih plodova, pravo mjesto je Kadino vrelo, u gornjem toku rijeke Prače. Stijene i strme litice Jahorine, Romanije i Trebevića pravi su raj za planinare, alpiniste, paraglajdere i sve ostale željne avantura.

Izvanredna konfiguracija terena, na Jahorini, sa stazama za alpske discipline kao i blage padine, pogodna klima i obilje kvalitetnog snijega na Jahorini uvrstile su ovu planinu u najljepše i najpoznatije ski centre u Republici Srpskoj i regionu. Pećine Orlovača, Ledenjača, Novakova pećina, biseri su u zemljinoj utrobi, avanture, izazov za speleologe, istraživače i posjetioce.

Ostaci starih civilizacija, nekropole stećaka, ruine starih gradova, pravoslavni hramovi i manastiri, vremeplov je koji pobuđuje, ne samo radost, već nudi mir i sabranost.