Мапа

Filter od

Ново Горажде

Општина Ново Горажде настала је подјелом предратног јединственог Горажда 1994. године, а верификована након Дејтонског Мировног Споразума, 1995. године. Овај изразито брдско планински крај налази се испод источних обронака Јахорине на надморској висини између 335 – 1300 метара. Ријека Дрина, карактеристична по изузетној квалитети воде и специфичности рибљег фонда, кроз општину протиче у дужини од 10км. Такође, Дрина је ријека на којој се одржавају многе манифестације и спортска такмичења.

Подручје општине Ново Горажде веома је богато са дивљачи, које су карактеристичне за ово поднебље, а то су: дивља свиња, зец, вук, срндаћ, лисица и дивља патка. Ловиште поред домаћих љубитеља лова посјећују и ловци из сусједних општина и држава.

Као трговачко средиште и градско насеље, најдиректније везано уз Дубровачку караванску трговину, Горажде се помиње 1379. године, а као отворен град 1444. године. За постанак, опстанак и развој овог краја најзаслужније је средњовијековно утврђење Самобор, кула Херцег Стефана Вукчића Косаче. Двије године касније, 1446. године, Херцег Стефан, десетак километара узводно, у Доњој Сопотници, гради цркву Св. Георгија. У периоду од 1519. до 1521. године у њој је радила ћирилична штампарија, друга по старини на Балкану, а прва на просторима данашње БиХ.