I Višegrad domaćin festivlaskog programa manifestacije Licidersko srce

Datum: petak, 17 avgusta, 2018

Jubilarni deseti Međunarodni dječiji festival folklora „Licidersko srce“ koji se ove godine održava od 15. do 19. avgusta u Užicu, Višegradu i na Zlatiboru ugostio je više od 1300 učesnika i 25 ansambala iz 13 zemalja svijeta. Festival se održava u organizaciji Udruženja građana „Era“ iz Užica i suorganizaciji Grada Užica, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Turističke organizacije Zlatibora, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Festival je juče svečano otvoren u Užicu, na gradskom trgu, uz veliki broj prisutnih posjetilaca. Nakon defilea učesnika iz 13 zemalja, ceremoniju otvaranja su svojim prisustvom uveličali uvaženi gosti koji su ih pozdravili i čestitali organizatorima manifestacije na ovakvom spektaklu. Među njima su bili Nj.E. ambasador Egipta, gdin Amr Aljovajli, savjetnica predsjednika Republike Srbije dr Verica Lazić, sekretar ambasade Slovačke Republike gdin Mihail Hrušik i drugi. U prijepodnevnim časovima otvorene su i izložbe narodnih nošnji zemalja učesnica u Muzeju Jokanovića kuća i izložba posvećena retrospektivi festivala „Decenija Liciderskog srca“ u Gradskom kulturnom centru u Užicu.

Trećeg dana festivala, 17. avgusta održaće se festivalski dan u Višegradu u koji će učesnici iz Rusije, Letonije, Bugarske, Slovenije, Kolumbije i Kine doći iz dva pravca  – vozeći se kanjonom rijeke Drine i kopnom, kada je predviđena posjeta manastiru Dobrunu. U Andrićgradu će se najprije održati Folklorna igraonica sa početkom u 13:00, a defile učesnika od čuvene Ćuprije ulicama Višegrada u 17:30.

Kao i svake godine učesnike festivalskog dana u Višegradu primiće u svom kabinetu načelnik Višegrada, gdin Mladen Đurević. Prijem će biti organizovan u 16:45. Festivalski koncert na kojem će uz inostrane goste učestvovati i domaći ansambl KUD „Bikavac“ i SSD „Kralj Petar I ujedinitelj“ počeće u 18:00 u Andrićgradu. Tom prilikom učesnike će pored domaćina gdina Đurevića pozdraviti i direktorica Turističke organizacije Republike Srpske, gđa Nada Jovanović, a u ime organizatora festivala, Udruženje građana ERA iz Užica predsjednica organizacionog odbora, gđa Gordana Paunović.

Tokom svih dana festivala organizuje se i Humanitarna akcija „Licidersko srce – djeci“ koja je ove godine namjenjena Službi za zaštitu djece i školske djece Doma zdravlje Užice.