И Вишеград домаћин фестивласког програма манифестације Лицидерско срце

Датум: петак, 17 августа, 2018

Јубиларни десети Међународни дјечији фестивал фолклора „Лицидерско срце“ који се ове године одржава од 15. до 19. августа у Ужицу, Вишеграду и на Златибору угостио је више од 1300 учесника и 25 ансамбала из 13 земаља свијета. Фестивал се одржава у организацији Удружења грађана „Ера“ из Ужица и суорганизацији Града Ужица, Представништва Републике Српске у Србији и Туристичке организације Златибора, а уз подршку Министарства културе и информисања Владе Републике Србије.

Фестивал је јуче свечано отворен у Ужицу, на градском тргу, уз велики број присутних посјетилаца. Након дефилеа учесника из 13 земаља, церемонију отварања су својим присуством увеличали уважени гости који су их поздравили и честитали организаторима манифестације на оваквом спектаклу. Међу њима су били Њ.Е. амбасадор Египта, гдин Амр Аљовајли, савјетница предсједника Републике Србије др Верица Лазић, секретар амбасаде Словачке Републике гдин Михаил Хрушик и други. У пријеподневним часовима отворене су и изложбе народних ношњи земаља учесница у Музеју Јокановића кућа и изложба посвећена ретроспективи фестивала „Деценија Лицидерског срца“ у Градском културном центру у Ужицу.

Трећег дана фестивала, 17. августа одржаће се фестивалски дан у Вишеграду у који ће учесници из Русије, Летоније, Бугарске, Словеније, Колумбије и Кине доћи из два правца  – возећи се кањоном ријеке Дрине и копном, када је предвиђена посјета манастиру Добруну. У Андрићграду ће се најприје одржати Фолклорна играоница са почетком у 13:00, а дефиле учесника од чувене Ћуприје улицама Вишеграда у 17:30.

Као и сваке године учеснике фестивалског дана у Вишеграду примиће у свом кабинету начелник Вишеграда, гдин Младен Ђуревић. Пријем ће бити организован у 16:45. Фестивалски концерт на којем ће уз иностране госте учествовати и домаћи ансамбл КУД „Бикавац“ и ССД „Краљ Петар И ујединитељ“ почеће у 18:00 у Андрићграду. Том приликом учеснике ће поред домаћина гдина Ђуревића поздравити и директорица Туристичке организације Републике Српске, гђа Нада Јовановић, а у име организатора фестивала, Удружење грађана ЕРА из Ужица предсједница организационог одбора, гђа Гордана Пауновић.

Током свих дана фестивала организује се и Хуманитарна акција „Лицидерско срце – дјеци“ која је ове године намјењена Служби за заштиту дјеце и школске дјеце Дома здравље Ужице.