Мапа

Filter od

Град Источно Сарајево

 

Град Источно Сарајево је административни, привредни, културни, универзитетски, туристички и спортски центар источног дијела Републике Српске. Његово подручје чине општине: Пале, Соколац, Источна Илиџа, Источни Стари Град, Источно Ново Сарајево и Трново, док је градско сједиште је у Палама. Бити у окружењу густе шуме, осјећати цијелим бићем здраву и угодну планинску климу, бити задивљен призорима који се пружају с камених врхова, гласом тишине и жубором планинских ријека, а бити непуних сат времена удаљен од градске вреве и ужурбаног живота, значи бити у Источном Сарајеву.

Шуме и пропланци, бујна вегетација, станишта су птица и дивљих животиња, а бистрим потоцима и ријекама господаре поточне пастрмке и ријечни ракови истински су изазов за заљубљенике лова и риболова. За добар пикник у природи, уз обиље специјалитета домаће кухиње и шумских плодова, право мјесто је Кадино врело, у горњем току ријеке Праче. Стијене и стрме литице Јахорине, Романије и Требевића прави су рај за планинаре, алпинисте, параглајдере и све остале жељне авантура.

Изванредна конфигурација терена, на Јахорини, са стазама за алпске дисциплине као и благе падине, погодна клима и обиље квалитетног снијега на Јахорини уврстиле су ову планину у најљепше и најпознатије ски центре у Републици Српској и региону. Пећине Орловача, Ледењача, Новакова пећина, бисери су у земљиној утроби, авантуре, изазов за спелеологе, истраживаче и посјетиоце.

Остаци старих цивилизација, некрополе стећака, руине старих градова, православни храмови и манастири, времеплов је који побуђује, не само радост, већ нуди мир и сабраност.