Mapa

Filter od

Brod

 Raskrsnica puteva

Brod je opština na krajnjem sjeveru Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.  Nalazi se u Posavini, na desnoj obali rijeke Save, nasuprot Slavonskog Broda u Hrvatskoj.

Opština se prostire na 229 km2, a čine je većim dijelom Ivanjsko polje i manjim dijelom pobrđe Vučjaka i Motajice.

U Brodu se nalazi granični prelaz između BiH i Hrvatske. Brod je polazište magistralnih puteva Brod – Doboj – Sarajevo i Brod – Modriča. Blizina Slavonskog Broda omogućava brzo uključenje na autoput i željezničku prugu na relaciji Beograd – Zagreb – Ljubljana.

Priroda na dar

Prirodna dobra Broda čine rijeke Sava i Ukrina, Obodni kanal i predio Vučjaka.

Sava se na teritoriji opštine pruža dužinom od 29 kilometara. Rijeka je bogata ribom pa su pored nje izgrađene ribarske staze i ribarske kuće. Pruža odlične uslove za sportove i rekreaciju na vodi – plivanje, kajak i kanu. Uz Savu se nalazi izletište „Poloj“, udaljeno 3 kilometra od gradskog naselja.

Ukrina je pogodna za ribolov, a poznata je po fenomenu „vodenog cvijeta“ i ukrinskim abonosima. Korito rijeke prirodni je rezervat i stanište za brojne biljne i životinjske zajednice.

Vučjak je brdovita oblast sa najvišim vrhovima Maksim-skok (368 m) i Lipa (351 m), sa kojih se pruža prekrasan pogled. Brda su prekrivena šumama bukve, hrasta i graba, a pogodna su za lov, planinarenje i biciklizam. Za  izlete, rekreaciju i odmor uređena su izletišta „Sedam vukova“ i „Dubokovac“. Vučjak se nalazi u sastavu lovišta „Vučjak“.

 

Znamenitosti grada

Gradsko naselje Brod krasi nekoliko objekata stare arhitekture, park te vjerski i sportski objekti.

Svojom jedinstvenom arhitekturom ističu se objekat stare željezničke stanice i zgrada Galerije u čijoj neposrednoj blizini su i gradski park i Šetalište Duška Trifunovića.

Pravoslavna crkva Pokrova Presvete Bogorodice izgrađena je 2009. godine na mjestu nekadašnje crkve brvnare i crkve izgrađene 1894. godine. Katolička crkva Svetog Ilije izgrađena je 2006. na mjestu starih crkava iz 1860. i 1907. godine. Džamija Husejnija sagrađena je u 18. vijeku, a rekonstruisana 1909. godine, te obnovljena 2013. godine.

Sportsko-kulturni centar sastoji se od dvije dvorane, terena za tenis, saune i kuglane. Fudbalski stadion pored glavnog terena ima i pomoćno igralište, tribine i svlačionice. Gradski bazeni sastoje se od velikog, srednjeg i bazena za najmlađe. U okviru bazena nalazi se i restoran sa velikom salom za goste. Bazen radi od juna do oktobra.

 

Ljepote sela

Brodska sela rasuta su po Ivanjskom polju i obroncima Vučjaka i Motajice. U njima se mogu posjetiti brojna kulturna i prirodna dobra, a pogodna su za odmor, sportske aktivnosti i rekreaciju.

U Donjem Klakaru, 20 kilometara od centra Broda, na izvoru Dubokovac, nalazi se kapela Prepodobne Mučenice Paraskeve – Petke Trnove. Tu se od 1994. godine održavaju molitvena okupljanja. Izgradnja kapele započela je 2005. godine, a veliki crkveno-narodni sabor održava se svake godine na praznik ove svetiteljke, 8. avgusta.

Od pravoslavnih crkava ističe se crkva Svete Trojice u Liješću, osvećena 2001. godine. Na njenom mjestu nalazila se crkva podignuta 1868. godine, a koja je srušena u ratu 1992. godine.

Među brodskim selima, po svojoj ljepoti, ističe se selo Vinska. Blago zatalasan teren, koji postepeno prelazi u ravnicu, a po kojem se nalaze kuće i bujna vegetacija, obilježje su ovog kraja. U Vinskoj se nalazi izletište s Teniskim klubom „Dejo”, sjajno mjesto za odmor i uživanje.

Javna ustanova „Turistička organizacija opštine Brod”

00 387 53 610 592

turistickaorg.brod@teol.net

FB TOBrod