Мапа

Filter od

Брод

 Раскрсница путева

Брод је општина на крајњем сјеверу Републике Српске и Босне и Херцеговине.  Налази се у Посавини, на десној обали ријеке Саве, насупрот Славонског Брода у Хрватској.

Општина се простире на 229 км2, а чине је већим дијелом Ивањско поље и мањим дијелом побрђе Вучјака и Мотајице.

У Броду се налази гранични прелаз између БиХ и Хрватске. Брод је полазиште магистралних путева Брод – Добој – Сарајево и Брод – Модрича. Близина Славонског Брода омогућава брзо укључење на аутопут и жељезничку пругу на релацији Београд – Загреб – Љубљана.

Природа на дар

Природна добра Брода чине ријеке Сава и Укрина, Ободни канал и предио Вучјака.

Сава се на територији општине пружа дужином од 29 километара. Ријека је богата рибом па су поред ње изграђене рибарске стазе и рибарске куће. Пружа одличне услове за спортове и рекреацију на води – пливање, кајак и кану. Уз Саву се налази излетиште „Полој“, удаљено 3 километра од градског насеља.

Укрина је погодна за риболов, а позната је по феномену „воденог цвијета“ и укринским абоносима. Корито ријеке природни је резерват и станиште за бројне биљне и животињске заједнице.

Вучјак је брдовита област са највишим врховима Максим-скок (368 м) и Липа (351 м), са којих се пружа прекрасан поглед. Брда су прекривена шумама букве, храста и граба, а погодна су за лов, планинарење и бициклизам. За  излете, рекреацију и одмор уређена су излетишта „Седам вукова“ и „Дубоковац“. Вучјак се налази у саставу ловишта „Вучјак“.

 

Знаменитости града

Градско насеље Брод краси неколико објеката старе архитектуре, парк те вјерски и спортски објекти.

Својом јединственом архитектуром истичу се објекат старе жељезничке станице и зграда Галерије у чијој непосредној близини су и градски парк и Шеталиште Душка Трифуновића.

Православна црква Покрова Пресвете Богородице изграђена је 2009. године на мјесту некадашње цркве брвнаре и цркве изграђене 1894. године. Католичка црква Светог Илије изграђена је 2006. на мјесту старих цркава из 1860. и 1907. године. Џамија Хусејнија саграђена је у 18. вијеку, а реконструисана 1909. године, те обновљена 2013. године.

Спортско-културни центар састоји се од двије дворане, терена за тенис, сауне и куглане. Фудбалски стадион поред главног терена има и помоћно игралиште, трибине и свлачионице. Градски базени састоје се од великог, средњег и базена за најмлађе. У оквиру базена налази се и ресторан са великом салом за госте. Базен ради од јуна до октобра.

 

Љепоте села

Бродска села расута су по Ивањском пољу и обронцима Вучјака и Мотајице. У њима се могу посјетити бројна културна и природна добра, а погодна су за одмор, спортске активности и рекреацију.

У Доњем Клакару, 20 километара од центра Брода, на извору Дубоковац, налази се капела Преподобне Мученице Параскеве – Петке Трнове. Ту се од 1994. године одржавају молитвена окупљања. Изградња капеле започела је 2005. године, а велики црквено-народни сабор одржава се сваке године на празник ове светитељке, 8. августа.

Од православних цркава истиче се црква Свете Тројице у Лијешћу, освећена 2001. године. На њеном мјесту налазила се црква подигнута 1868. године, а која је срушена у рату 1992. године.

Међу бродским селима, по својој љепоти, истиче се село Винска. Благо заталасан терен, који постепено прелази у равницу, а по којем се налазе куће и бујна вегетација, обиљежје су овог краја. У Винској се налази излетиште с Тениским клубом „Дејо”, сјајно мјесто за одмор и уживање.

Јавна установа „Туристичка организација општине Брод”

00 387 53 610 592

turistickaorg.brod@teol.net

FB TOBrod